ЕС произвежда рекордно количество вятърна и слънчева енергия, докато се отказва от руския газ: Доклад

18.10.2022 10:51 0 | Прочетена (351)

Според нов доклад вятърната и слънчевата енергия са съставлявали рекордните 24 % от електроенергийния микс на Европейския съюз, откакто Русия започна войната си в Украйна, което е помогнало и на блока да се пребори с нарастващата инфлация, предаде CNN.

Ръстът на капацитета за производство на енергия от възобновяеми източници е спестил на 27-те държави 99 млрд. евро (97 млрд. долара) от предотвратен внос на газ между март и септември, което е с 11 млрд. евро (10,8 млрд. долара) повече в сравнение със същия период на миналата година, се посочва в доклад, публикуван от мозъчните тръстове за климата E3G и Ember.

 Повишаването на дела на възобновяемите енергийни източници идва в момент, когато Европа се опитва да се откаже от руския газ, тъй като Москва намалява и дори прекратява енергийните доставки за европейските държави, за да спечели влияние в конфликта. Войната принуди ЕС да се изправи срещу зависимостта си от руския газ, който през 2020 г. представляваше 41% от вноса на изкопаемо гориво в ЕС.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |