Китай изгуби делфина на река Яндзъ

Делфин

Свързани новини

19.09.2022 11:25 0 | Прочетена (340)

Наричат го "Богинята на Яндзъ" - толкова рядко срещано същество, че се смята, че носи щастие и закрила на местните рибари и на всички, които имат късмета да го видят. Но свръхуловът и човешката дейност го довеждат до ръба на изчезването и той не е виждан от десетилетия.

"Байджи, или делфинът от река Яндзъ, беше уникално и красиво създание - нямаше нищо подобно", казва Самюъл Търви, британски зоолог и природозащитник, който прекарва повече от две десетилетия в Китай в опити да открие животното, предаде CNN.

"Той е съществувал в продължение на десетки милиони години и е бил от собствено семейство бозайници. В света има и други речни делфини, но този беше много различен, толкова несвързан с нищо друго", каза Търви. "Изчезването му е нещо повече от трагедия на поредния вид - това е огромна загуба на речно разнообразие от гледна точка на това колко уникален е бил и оставя огромни дупки в екосистемата. "

Експертите изразяват сериозна загриженост, че други редки местни животински и растителни видове в Яндзъ вероятно ще имат подобна съдба като речния делфин Байджи, тъй като влошаващите се климатични промени и екстремните метеорологични условия се отразяват на най-дългата река в Азия.

Китай се бори с най-тежката гореща вълна в историята си, а Яндзъ, третата по дължина река в света, пресъхва.

Тъй като от юли насам количеството на валежите е под средното, нивото на водата в реката е спаднало до рекордно ниски нива от 50 % от нормалното за това време на годината, което е довело до напукване на речните корита и дори до появата на потопени острови.


 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |