Газът няма да бъде включен в следващия пакет санкции на ЕС срещу Русия: Чехия

 Петр Фиала

Свързани новини

14.07.2022 11:09 0 | Прочетена (466)

Европейският съюз подготвя седми пакет от санкции срещу Москва, но вече е ясно, че той няма да включва ограничения за вноса на руски газ, тъй като твърде много страни членки не могат да се приспособят достатъчно бързо, заяви в интервю за Ройтерс чешкият премиер Петр Фиала.

Фиала каза, че санкциите, които сега се финализират от Европейската комисия и имат за цел засилване на натиска върху руската инвазия в Украйна, се очаква да забранят вноса на руско злато, да разширят списъка със стоки с двойна употреба, забранени за износ за Русия и да бъдат насочени към повече физически лица.

Европейската комисия трябва да бъде готова да представи пакета през следващите дни и държавите членки могат да го одобрят веднага след това, каза Фиала в интервюто си за Ройтерс.

"Подготвя се седми пакет и смятам, че това е добър ход. Това, което определено е проблематично, е включването на енергетиката в санкциите, защото трябва да се спазва правилото, че санкциите трябва да имат по-голямо негативно въздействие върху Русия, отколкото върху страните, които ги налагат", отбеляза Фиала и подчерта, че новият санкционен пакет няма да включва руския природен газ, тъй като много страни членки на ЕС зависят от него.

Чешката република, която пое ротационното шестмесечно председателство на ЕС на 1 юли, е една от онези страни, зависими от Русия за почти всичките си нужди от газ.

Като цяло ЕС разчиташе на Русия за 40% от използвания от съюза газ, преди Москва да нахлуе в Украйна.

Петр Фиала каза, че чехите правят всичко възможно, за да намалят зависимостта си от руската енергия, "но това няма да се случи тази зима".

Първите шест кръга от санкции, одобрени от ЕС, включваха замразяване на активи и визови забрани за руски олигарси и длъжностни лица, контрол върху износа, замразяване на активи на Руската централна банка, изключване на търговски банки от системата за разплащания SWIFT и забрана на вноса на руски въглища и петрол.

Но вносът на руски газ не е беше засегнат в досегашните санкции въпреки призивите от Украйна за такова ембарго.

Последните санкции се подготвят на фона на нарастващите страхове в Европа, че Русия може да удължи планираната поддръжка на ключовия газопровод "Северен поток 1", която започна на 11 юли и трябва да продължи 10 дни - до 21 юли. Това би намалило допълнително европейските доставки и би нарушило плановете на страните да запълнят хранилищата си на 80% до зимата, което би причинило енергийна криза в ЕС.

В тази връзка Петр Фиала каза, че Европа трябва да е готова за възможността газовите потоци от "Северен поток 1" да не бъдат възобновени, търсейки алтернативни източници на доставки на газ, като втечен природен газ (LNG), както и да да бъде в готовност да се споделят газови доставки между държавите членки.

Друга идея, която чешкият премиер подкрепя, е в Европа да се започнат съвместни покупки на газ, но той предупреди, че това остава трудно начинание както технически, така и административно.

"Не искам да бъда твърде голям оптимист", каза той, попитан дали съвместните покупки могат да започнат още тази година, добавяйки, че енергийните министри на ЕС ще обсъдят предложението на извънредна среща на 26 юли.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |