Volvo инвестира 1,2 млрд. евро в завод за електромобили в Словакия

04.07.2022 13:52 0 | Прочетена (401)

След края на Втората Световна война Чехословакия попада под влиянието на СССР. Започвам с това изречение, за да няма и най-малкото съмнение – това е държава, споделила една и съща история с нашата, поне до началото на 90-те години. След това явно нещата доста са се променили, защото, докато у нас все още се надяваме да започне автомобилно производство, в по-голямата част от останалите държави от Варшавския договор отдавна тече такова, съобщава carmarket.bg.

И докато тук се радваме на 50-100 милиона инвестиции, Словакия се превърна в център на автомобилната промишленост. В страна, чиято територия е под 50 000 км. км, производствени мощности имат Volkswagen, PSA (сега Stellantis), Kia и Jaguar Land Rover. Към тях скоро ще се присъедини и Volvo. Шведската компания обяви, че третият (след Торсланда в Швеция и Гент в Белгия) производствен център на марката ще е именно в бившата комунистическа държава.

Новият модерен завод ще бъде климатично неутрален и ще произвежда само електрически автомобили, следвайки амбицията на Volvo да стане изцяло електрическа марка до 2030 г.

Новият производствен център представлява инвестиция от приблизително 1,2 милиарда евро. Ще се изгради в Кошице, западна Словакия, където ще бенефитира от създадената вече логистична мрежа, бидейки петият автомобилен завод в страната.

Изграждането на съоръжението ще стартира през следващата година, а монтирането на оборудването е планирано за 2024 година. Серийното производство на изцяло нова генерация електрически автомобили Volvo ще започне през 2026 г.


В унисон със стратегията на Volvo Cars да постигне климатично неутрално производство до 2025 г, заводът ще използва само климатично неутрална енергия.

Новият завод ще прoизвежда по 250 000 автомобила годишно и ще открие няколко хиляди нови работни места в региона. Той представлява и първото ново европейско производство на Volvo Cars за последните 60 години. Центърът в Торсланда стартира операции през 1964 г., а Гент отвори врати година по-късно. Заедно трите завода имат производствен капацитет от 600 000 автомобила годишно.Volvo Cars има амбицията да достигне 1.2 милиона годишни продажби до средата на десетилетието.


 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |