Държавата ще изгради 160 зарядни станции по първокласната пътна мрежа

Зарядна станция

Свързани новини

06.06.2022 13:25 0 | Прочетена (569)

В „Интер Експо Център” тече 25-ият Автомобилен салон София 2022, акцент на който е електрическата мобилност. Изложителите показват 33 нови електрически автомобила, интересът към които е наистина голям. А нашата медия направи интервюта с топ мениджърите в автомобилния бизнес с акцент върху електрическата мобилност. Общото мнение на бранша е, че без държавна субсидия няма как да бъде постигната цифрата от 30 000 електромобила до 2026 г., каквато гръмка цел през април обяви вицепремиерът Борислав Сандов, предаде carmarket.bg.




Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) има редици инициативи, целящи постигане на споразумение с правителството за държавна субсидия при покупката на електромобил, инициативи да промени в данъчното облагане на автомобилите и др. Една такава инициатива бе проведената на 3 юни кръгла маса „Настояще и бъдеще на българския автомобилен парк“.


За съжаление паралелните кризи за правителството са такива, че едва ли сега им е до този въпрос. Затова и от въпросната кръгла маса излезе само новината, че се предвижда да бъдат изградени 160 зарядни станции по първокласната пътна мрежа. Тя дойде от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Божидар Костадинов.



    Сред водещите приоритети на нашата политика е развитието на модернизацията на транспортната инфраструктура, както и ограничаване на негативното въздействие върху околната среда“, отбеляза Божидар Костадинов.



Но както сами виждате, от официалния пресрелийз от Министерството на транспорта и съобщенията дори не казват кога ще бъдат изградени тези 160 станции.



Напомняме, че през февруари бе подписан Меморандум за сътрудничество, подписан от няколко организации, свързани с икономиката, общинската власт, електромобилите и тяхната инфраструктура в страната ни. Според него до 5 години у нас ще бъдат изградени 10 000 станции за зареждане на електромобили от възобновяеми източници. Подписът на държавата под този меморандум липсва. Подписало се е Националното сдружение на общините в Република България.

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |