При застрахована продукция се плащат 100% от нанесените вреди, при незастрахована – 50%: ДФЗ

Градушка

Свързани новини

03.06.2022 10:53 0 | Прочетена (93)

При застрахована продукция се плащат 100% от нанесените вреди, при незастрахована – 50%. Това обясни в студиото на „Тази сутрин“ изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Николай Каварджиклиев.

На този фон земеделските производители край Садово, които пострадаха за пореден път от градушката, и днес излязоха на протест и затвориха пътя Пловдив – Хасково. Те настояват да получат обезщетенията си за унищожената реколта от градушката. Много от тях не вярват, че ще им се помогне, защото още не са получили средства и за предишните поражения от градушки.

 

„Напълно разбирам емоциите на хората, защото това е техният поминък. Вчера имаше среща в Садово, зам.-директорът на ДФ „Земеделие“ Георги Динев и представител на земеделското министерство Николай Маринов бяха там, обясняваха на хората, отговаряха на въпроси“, заяви Каварджиклиев.

 

 

Той добави, че процедурата за получаване на обезщетение е ясна и публична.

 

„Има я на сайта на ДФ „Земеделие“, както и на този на Министерството на земеделието. Всеки, който се интересува, може да я отвори и да я прочете. При 100% унищожена продукция се покриват 80% от производствените разходи. Продукцията не трябва да се унищожава от собственика, а това е 100% унищожена продукция от неблагоприятни климатични промени. Плащаме субсидия, ако продукцията е унищожена от градушка, порой, суша, наводнение“, добави изп. директор на ДФ „Земеделие“.

 

Той обясни, че земеделците имат 7-дневен срок след настъпилото събитие да подадат заявление в общинските и областни служби по земеделие, а след това се минава на проверка.

 

„За Садово са подадени 17 заявления за 403 декара и днес ще има експерти на терен, които ще проверяват. За тази година бюджетът е 3,5 млн. лв. и следейки заявките, няма да може да бъде изразходен“, каза още Каварджиклиев.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |