6 мес. след срещата на върха за климата COP26 правителствата се събират в Копенхаген, за да се опитат да възстановят загубената инерция

Климат

Свързани новини

12.05.2022 11:31 0 | Прочетена (569)

Даването на големи обещания на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу беше трудно; шест месеца по-късно правителствата установяват, че реалното им изпълнение е още по-трудно, съобщава Политико.



Министри и представители на повече от 40 държави ще се съберат в Копенхаген в четвъртък, за да гарантират, че усилията в областта на климата няма да бъдат засенчени от войната в Украйна, все още опасната пандемия и продоволствената и енергийната криза.



Египетският министър на външните работи Самех Шукри иска те да се съсредоточат върху COP27 през ноември в Шарм ел-Шейх, така че до пристигането на правителствата в Египет те да бъдат в състояние да "очертаят ясен път към превръщането на обещанията в конкретни действия на място".

 

 

Но неговият съдомакин на срещата в Копенхаген, министърът на Обединеното кралство и председател на COP26 Алок Шарма, призна: "Бруталното и незаконно нахлуване на режима на Путин в Украйна промени из основи международната политика. "



Надеждата в Копенхаген, шест месеца след COP26 и шест месеца преди COP27, е, че срещата може да даде нов тласък на дипломацията в областта на климата, като на нея министрите ще докладват какво са постигнали след Глазгоу.



За мнозина това може да е малко неудобно.



Пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери заяви пред Guardian тази седмица, че войната е довела до "неудачно и опасно възобновяване на обичайния бизнес" в някои страни, което заплашва да отклони света от курса му към постигане на целите в областта на климата.

 

 

 

Никъде това не е толкова очевидно, колкото в родната страна на Кери.



Кризата в Украйна накара САЩ отново да изтъкнат своите петролни и газови постижения, тъй като се стремят да помогнат на ЕС бързо да прекрати зависимостта си от руския петрол и газ. Белият дом е подложен и на все по-голям политически натиск от растящите цени на енергията у дома, които застрашават президентския пост на Джо Байдън и контрола на Демократическата партия върху Конгреса.

 

 

Това принуди администрацията да промени ангажиментите си за прекратяване на производството на изкопаеми горива в обществените земи и за одобряване на нови мощности за износ на втечнен природен газ за Европа.

 

Конгресът също така загърби ключовото законодателство на Байдън в областта на климата и финансирането на действия в тази област в развиващите се страни. Това поставя на изпитание търпението на европейските съюзници на Вашингтон, които очакват Байдън да изпълни обещанието си да бъде лидер в областта на климата.

 

"Те знаят, че пътят им свършва и трябва да се активизират", каза европейски дипломат.

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |