След поредна авария ПАВЕЦ Чаира е спряла напълно

ПАВЕЦ Чаира

Свързани новини

05.05.2022 09:52 0 | Прочетена (329)

И последният работещ генератор на ПАВЕЦ "Чаира" е излязъл извън строя преди седмица, с което ключовата за българската енергетика централа вече е напълно спряла. Това научи "Капитал" от три независими източника. Централата губи десетки милиони на месец заради това, че не работи.



Това се случва само месец след като в края на март, при тестване на една от ново ремонтираните турбини, се получи силен воден удар и съоръжението буквално беше унищожено. Пораженията тогава бяха такива, че ремонт трудно би могъл да бъде направен и вероятно ще се наложи изцяло ново изграждане на мощността.

 

 

Помпено-акумулаторната ВЕЦ, която е най-голямата в Югоизточна Европа, разполага с общо четири агрегата. Освен споменатите по-горе и останалите два не работят. Единият от тях аварира още през миналото лято, а другият, който също беше ремонтиран, все още не е дори тестван заради страхове да не се повтори аварията от март.

 

 

Така мощността, която може да генерира 864 мВт електроенергия на час или почти колкото единия блок на АЕЦ "Козлодуй", ще остане изключена за неопределено време. Това означава по-малко предлагане на ток на борсата и съответно по-високи цени. Също така самият ПАВЕЦ "Чаира" ще пропуска да печели по около 50 млн. лв. за всеки месец, в който не работи.

 

Ситуацията всъщност е още по-нелепа, тъй като не работят и част от мощностите на ВЕЦ каскадата "Белмекен - Сестримо - Момина клисура", която също се захранва от язовир "Белмекен". А това създава друг проблем - точно сега започва пролетното снеготопене, а в планината има рекордни за последните години снежни запаси. Така, от една страна, този ресурс няма да може да се оползотвори, а има и риск от преливане на язовир "Белмекен", след като водата не може да се пусне през централите.

 


Авария след авария

 


По информация на "Капитал" проблемът при развалилата се миналата седмица мощност не е толкова голям, както при аварията от март. Става дума за поне една отчупена лопатка на турбината и установени вибрации в самия агрегат. Предположенията са, че това се е случило заради липсата на добра поддръжка през годините - въпросният агрегат работи без основен ремонт вече над четвърт век.

 

 

Щетите обаче биха могли да се отстранят за няколко месеца при добра организация.

 


Що се отнася до предишната авария - в момента се чака доклада за причините й. Съмненията, които експерти изразиха пред "Капитал", са, че обновената автоматика не е сработила както трябва и водният удар е унищожил турбината. Реконструкцията тук обаче би струвала десетки и дори стотици милиони лева, като за ремонта ще са нужни години.

 

 

Още в началото на февруари вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че се води активна проверка "по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието".

Кой ще носи отговорност

 


Пак по информация на "Капитал" от поне половин година Националната електрическа компания, която е собственик на ПАВЕЦ "Чаира" и другите големи ВЕЦ-ове в страната, няма главен инженер.

 

 

След аварията от март пък бе освободен директорът на дъщерното предприятие "Водноелектрически централи" Георги Беловодски, под чийто контрол реално са всички ВЕЦ-ове.


Тази седмица пък бе сменен и директорът на самата НЕК. На мястото на Иван Йончев ще застане Мартин Георгиев - досегашен председател на Асоциацията на търговците на електрическа енергия и прокурист на "Алпик Енергия България".

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |