Airbus ще тества двигател с водородно гориво на самолет A380

самолет A380

Свързани новини

28.02.2022 10:35 0 | Прочетена (638)

Airbus току-що се приближи с още една стъпка към пускането на първия в света търговски самолет с нулеви емисии до 2035 г., предаде edition.cnn.com.


Френският самолетостроител обяви плановете си да изпробва водородна горивна технология с помощта на модифицирана версия на един от своите самолети A380, чието производство беше преустановено миналата година.
Airbus си партнира с CFM International, съвместно предприятие на GE и Safran Aircraft Engines, по изключително важната демонстрационна програма за водородни двигатели.

 

Производителят на самолети ще използва "летящ стенд A380, оборудван с резервоари за течен водород", за да изпробва технологията за задвижване на бъдещите си водородни самолети.

 

Полетна лаборатория'


"Амбицията ни е да вземем този самолет (A380) и да добавим стена между задните врати на горното ниво", казва Глен Люелин, вицепрезидент за самолетите с нулеви емисии в Airbus, във видеоклип, публикуван в канала на Airbus в YouTube. "На края ще има газова турбина, работеща с водород. "


По-нататък той обяснява, че самолетът ще бъде оборудван със система за съхранение и разпределение на водород, която ще захранва двигателя с химическия елемент.

 

 

Според Лъвлин целта на "летателната лаборатория" е да се научи повече за водородните задвижващи системи в реални наземни и летателни условия, като по този начин се даде възможност на Airbus да продължи да изпълнява плановете си за самолет с нулеви емисии след малко повече от десетилетие.


Понастоящем се очаква тестовите полети да се проведат през 2026 г. , ако всичко върви по план. Новината идва повече от година, след като Airbus представи три концепции на водородна основа под името ZEROe.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |