Елон Мъск е близо до тестване на мозъчен чип върху хора

Мозъчен цип

Свързани новини

24.01.2022 11:30 0 | Прочетена (398)

Neuralink, американската фирма за невротехнологии, съоснована от предприемача милиардер Елон Мъск, започна да набира ключови служители за провеждане на клинични изпитвания, което е сигнал, че се приближава към започването на тестове на мозъчни импланти върху хора, предаде RT.

Компанията е публикувала обяви за наемане на директор на клинични изпитвания и координатор на клинични изпитвания. В обявите се отбелязва, че служителите ще "работят в тясно сътрудничество с някои от най-иновативните лекари и най-добрите инженери, както и с първите участници в клинични изпитвания на Neuralink".

 От Neuralink заявиха, че директорът ще ръководи и подпомага изграждането на екипа за клинични изследвания и ще развива "регулаторните взаимодействия, свързани с бързо развиващата се и постоянно еволюираща среда".

Мъск, който е най-богатият човек в света със състояние, оценявано на 256 млрд. долара, заяви миналия месец, че очаква да имплантира мозъчни чипове Neuralink на хора през 2022 г., в очакване на одобрение на плановете за тестване от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Мъск и партньорите му от Neuralink основават компанията през 2016 г. , за да разработят мозъчни чипове, които да свързват хората с компютрите. Той твърди, че имплантите ще позволят на парализирани хора да управляват с мозъка си такива устройства като смартфони. Той очаква да бъде постигнат още по-голям напредък, включително решения за много физически увреждания чрез свързване на сигналите между невроните, след като започнат изпитанията върху хора.

Neuralink вече е тествала своите чипове в мозъците на маймуна макак и прасе. Миналия април компанията публикува кадри, за които се твърди, че показват маймуна, която играе видеоигра с ума си.

Първите тестови обекти ще бъдат хора с тежки увреждания на гръбначния стълб, например квадриплегици, заяви Мъск миналия месец на срещата на върха на Съвета на изпълнителните директори на Wall Street Journal. "С Neuralink имаме шанс да възстановим функционалността на цялото тяло на човек с увреждане на гръбначния мозък", казва той.





Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |