Почина слоницата Артайда - най-възрастното животно в софийския зоопарк

слоницата Артайда

Свързани новини

29.12.2021 11:10 0 | Прочетена (1049)

Почина най-възрастното животно в Софийския зоопарк - индийската слоница Артайда, достигнала преклонната за слоновете възраст от 58 години, съобщи зоопаркът.

През последните 10 години за нея се полагаха ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете. Специално внимание се обръщаше на състоянието на краката и на зъбите й. През декември екип от ветеринарни лекари и биолози й направи профилактичен преглед с термоскенер като не бяха констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове, се казва в съобщението на сайта на зоопарка.

Постепенно обаче Артайда загубила апетит, започнала да се храни по-малко от обикновено, станала по-трудно подвижна.

Артайда е част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била цирков слон в германски цирк, а след това е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк.

Индийските слонове имат средна продължителност на живота си в природата около 45 години, а на затворено живеят по дълго - до около 60-65 год. възраст.

Ръководството на Софийския зоопарк води преговори с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за получаването на индийски слонове в близко бъдеще.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |