Немската AE Solar ще изгради завод за соларни панели до Пловдив за 150 млн. евро

соларни панели

Свързани новини

28.12.2021 10:12 1 | Прочетена (445)

България ще има нов завод за производство на соларни панели, развоен център към него и изцяло въглеродно неутрален индустриален парк. Инвеститор ще е германската AE Solar. Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов, след като представи мерките за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока, съобщава Капитал.

Заводът ще бъде изграден в Индустриална зона "Тракия" в Пловдив. Инвестицията по този проект ще надхвърли 150 млн. евро, обяви министър Николов. По негова информация още през следващата година в България ще могат да се произвеждат соларни панели с годишен капацитет от минимум 1 гигават. За сравнение сега на Балканите все още няма голяма фабрика за фотоволтаици и ако това намерение на AE Solar се осъществи, ще постави страната на европейската карта с големите мощности в тази сфера.

Освен това, по думите на енергийния министър, се проучват и възможности за изграждане на завод за индустриални батерии за съхранение на електрическа енергия. Слухове за такъв има от поне година, като една от най-възможните локации е комплексът "Марица изток". Тази година например стана ясно, че Сърбия е успяла да привлече компанията ЕlеvеnЕѕo да инвecтиpa 550 млн. евро в първата фаза на фабрика за батерии.


Паралелно с тези инвестиции България ще търси и партньорство за бърза реализация на проекти за умни мрежи, както на ниво системен оператор, така и на ниво електроразпределителни предприятия. Според Николов това е от голяма важност, тъй като сега загубите при преноса на електроенергия са изключително високи (10-12%), а също така при включването на нови ВЕИ мощности в системата е нужни много по-добро управление.

В тази връзка през следващите няколко месеца министерството на енергетиката ще започне инициативи за ускорено изграждане на мощности за собствени нужди - както за бизнеса, така и за битови абонати. "Ще направим всичко възможно да изградим мостове от инвеститор до ползвател", коментира енергийният министър. Това е ефективен начин да се реши енергийната криза, тъй като с

мощности за собствени нужди (най-вече солари) от една страна се осигурява енергия на постоянна и същевременно ниска цена, вместо да се купува от борсата. А от друга - отпада необходимостта от централизираното производство на тази енергия и преноса й по мрежата, което пък отнема от натиска на пазара и води до успокоение на цените.
Коя е AE Solar
AE Solar е германски производител на соларни панели и възобновяема енергия. Според сайта и презентация на дружеството основаната от братята Александър, Виктор и Валдемар Майер през 2003 г. с централа в Кьонигсбрун семейната компания днес има присъствие в над 95 страни по целия свят. AE Solar има годишен капацитет на производство 2.5 GW в заводите си в Европа и Азия с площ над 108 хил. кв. м. В Грузия компанията притежава фабриката с най-голям капацитет в тази сфера - 1 GW. През април 2021 г. компанията обявява плановете си за построяване на ново предприятие в Турция.

В международни бази данни лиспва информация, от която да се вижда размера на бизнеса. Например, германските AE Solar и AE Invest имат по един служител, а първата компания е отчитала годишни приходи между 50 и 55 хил. евро.

Германското дружество произвежда поликристални и монокристални фотоволаични панели и се гордее с разработването на Smart Shading Resistant Hot-spot Free технологията, при която засенчването на един соларен панел не влияе на цялата редица, за разлика от традиционните системи. Към 2019 г. AE Solar има над 3200 фотоволтаични инсталации. Панелите, които са предназначени за бизнеса и домакинствата, преминават редица тестове - вътрешни, от трети страни и в реални условия - за да се подсигури гладкото и безопасното им функциониране в околната среда за 30 години, като продуктът има 12-годишна гаранция. Произвежданите соларни панели осигуряват ниски разходи за жизнения си цикъл и висока възвращаемост, се казва в сайта на компанията. Дъщерното дружество в България е "АЕ Солар" ЕООД, регистрирано в Русе с управител Александър Майер, с внесен капитал 19 хил. лв. по данни на Търговския регистър.

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 Travis Greenham
    29.10.2022 05:32

    Hello, If you want to create high-quality content in a matter of seconds, you need to use our powerful new content generator. If you use our content generator, you can create great articles that are both informative and engaging. So don't waste time by waiting! Create high-quality content with our powerful content generator today! Try this powerful new tool today and see for yourself how easy and efficient it is! Try the highly effective article authoring software that uses a highly effective formula to create high-quality content for free. You can download our free content generator by clicking Here. Website: https://www.copy.ai/?via=leo-hui Blog Writing: https://www.copy.ai/blog-writers?via=leo-hui Social Media: https://www.copy.ai/social-media-managers?via=leo-hui Email Writing: https://www.copy.ai/email-marketers?via=leo-hui Free Instagram Caption Generator: https://www.copy.ai/tools/instagram-caption-generator?via=leo-hui

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |