Перфектно запазен ембрион на динозавър, намерен в Китай

ембрион на динозавър

Свързани новини

23.12.2021 10:36 0 | Прочетена (522)

Учените обявиха откриването на перфектно запазен ембрион на динозавър, който се готвеше да се излюпи от яйцето си, точно като пиле, съобщава bbc. Ембрионът е открит в Ганджоу в Южен Китай и изследователите смятат, че е на поне 66 милиона години.
Изследователите твърдят, че яйцето вероятно е било запазено от внезапно свлачище, което го е заровило.

Смята се, че е беззъб динозавър теропод или овирапторозавър и е наречен Baby Yingliang.

Изследователят д-р Фион Вайсъм Ма каза, че това е "най-добрият ембрион на динозавър, откриван някога в историята".

Откритието също така даде на изследователите по-добро разбиране на връзката между динозаврите и съвременните птици. Вкаменелостите показват, че ембрионът е бил в извита позиция, известна като "прибиране", което е поведение, наблюдавано при птиците малко преди да се излюпят.

„Това показва, че подобно поведение на съвременните птици за първи път е еволюирало и е възникнало сред техните предци“, каза д-р Ма пред агенция AFP.

Овирапторозаври, което означава „гущери крадци на яйца“, са били пернати динозаври, които са живели в днешна Азия и Северна Америка през периода на късната креда – между 100 милиона и 66 милиона години.

Палеонтологът проф. Стив Брусат, който също беше част от изследователския екип, постна в Туитър, че това е „една от най-зашеметяващите вкаменелости на динозаври“, които някога е виждал, и че ембрионът е на ръба на излюпването.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |