София сред 12-те зелени града на ЕС

 Интелигентни, зелени и устойчиви градове и общности

Свързани новини

03.12.2021 11:00 0 | Прочетена (547)

"София беше избрана сред 12-те европейски града, които участваха в срещата Интелигентни, зелени и устойчиви градове и общности - Комисията се среща с кметовете на ЕС в Брюксел с Еврокомисар Тиери Бретон.

 Обсъдихме прогреса на градовете по темите дигиталната трансформация, местните зелени сделки и ролята на Комисията в справедливия преход на икономиките на местно ниво.

“В Плана за възстановяване и устойчивост общините имате пликове, които ви чакат. Вземете ги бързо!”, каза Комисар Бретон, обръщайки внимание на подготовката на конкретни проекти с фокус върху Зелената сделка. Това послание идва в отличен момент - готови сме с Таксономичния анализ на 6 инвестиционни проекта, свързани с иновации в градска среда. Вчера стартирахме и разговори с Европейската Инвестиционна Банка за осигуряване на техническа помощ за привеждането на тези проекти в завършена степен на готовност за финансиране чрез инструментите на ЕК. В следващите няколко месеца ще работим активно, за да може догодина да сме готови за кандидатстване и да доведем значим ресурс за Зелена трансформация в София. Част от тези проекти вече са познати на софиянци от “Пясъчник за иновации”. Сега ще можем да ги надградим и приложим в целия град.

 Комисар Бретон обърна внимание и на нуждата от ударна трансформация на мобилността към по-зелена и устойчива в градове като София. За разлика от критиците, обаче, той директно заяви готовност за подкрепа от страна на своя екип с експертиза, добри практики и финансиране. Оставаме в контакт с екипа му и ще работим заедно!

 Заздравяваме и връзките с колеги от другите градове и ще търсим все по-интензивна обмяна на опит и приложение на добрите примери, които имат те.

Линк към конференцията виж тук!

Моето участие започва около 59-тата минута", сподели зам.-кметът Генчо Керезов.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |