Спират доставките за чистене на водата за ВиК

Спират доставките за чистене на водата

Свързани новини

02.12.2021 10:50 0 | Прочетена (905)

Главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев и министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на икономиката, както и конкретно Софийска вода, ВиК в Пловдив, Бургас, Добрич, Кърджали, Шумен, София – обаст са уведомени, че спират доставките на хлор за пречистване на водата. Това заплашва здравето на милиони българи и особено в епидемична ситуация, както и нормалното функциониране на цели системи – здравеопазването, образованието, общественото хранене, търговията и услугите.

Най-неприятното е, че случаят не е изолиран и не става въпрос само за времето до средата на декември. „Подобни прекъсвания в доставките ще зачестяват и е необходима целенасочена държавна политика за разрешаването на проблемите”, пише в писмото.
Поводът е в отказ на производителя от Румъния да достави въпросните количества. А причината са действията на властите в Ямбол и бездействията на Министерството на околната среда и водите по инсталацията за съхранение на хлор на площадката на бившия мега соцкомбинат Ямболен в интерес на пловдивски бизнесмен.
19 минути вече подробно писа за тази история и още тогава предупреди пред каква екологична и хуманитарна, а също така и здравна катастрофа може да бъде изправена България заради рекета на назначенците на старата власт и пасуването на служебните им наследници по конкретния казус.
Заради тяхното упорство да затрият стратегически бизнес, няма как да бъдат съхранявани буферни количества хлор, които да бъдат използвани именно в такива напрегнати ситуации със спиране на доставките от производителя.
В добавка, бухалката на старата власт и пасът на новата не позволиха и развиването на продукция на същото място, така че да има компенсиране.
Единствената фирма, за която някакви количества ще текат до средата на декември е Софийска вода АД, става ясно от писмото на Континвест, с което редакцията разполага. От фирмата, върху която години наред се оказва натиск от прокуратурата и всички останали пипала на Статуквото предупреждават ВиК-дружествата да разпределят оптимално наличните им запаси от хлор, ако, разбира се, разполагат с такива резерви. При недостиг на темен хлор, ако имат възможност, те биха могли да преминат на натриев хипохлорит до нормализиране на ситуацията.

Радостина Тонева

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |