Най-замърсен въздух дишат в Стара Загора

26.11.2021 11:18 0 | Прочетена (252)

По данни на индекс за качеството на въздуха, най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора. В България миналата година над 8 500 души са починали преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Това е 18 пъти повече от тези, които са загинали в автомобилни катастрофи, според официалните данни на Световната здравна организация.

Страната ни е на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха, изпреварена само от Северна Корея и Босна и Херцеговина, съобщава БГНЕС.

По данни на СЗО ниското качество на въздуха струва 29,5% от брутния вътрешен продукт на България годишно заради намалена производителност и здравни разходи.

Въпреки че общата картина на въздуха в България се подобрява в последните години, страната остава сред държавите с най-големи проблеми с фините прахови частици с размер до 2,5 мм и до 10 мм и дори със серния диоксид (SO2).

Въглищните централи са отговорни за почти всички емисии на серен диоксид в страната, както и за повечето емисии на азотни оксиди, които причиняват смог и киселинни дъждове.

Според СЗО, хроничното обезлюдяване на провинцията и произтичащото от това преместване на хора и преустройство на големите градове задълбочават проблема.

Все повече хора, живеещи в града, се нуждаят от транспорт, за да се придвижват от едно място на друго. Обикновено това е свързано с изгарянето на някакъв вид изкопаеми горива.

По данни на AQI /Индекс за качеството на въздуха/, най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора, след която се нарежда столицата. Трета е Враца, а след нея са Девня, Ловеч, Видин, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Перник.Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |