Разследват потенциална екобомба в Средец

Свързани новини

19.11.2021 10:07 0 | Прочетена (93)

Военната полиция в Бургас започна разследване, съобщава БНР. Проблемът, който се проверява, е свързан с изоставени военни поделения на Министерството на отбраната в град Средец. Територията на военните имоти, която е близо 360 дка, е превърната в огромно сметище, което се е превърнало в екологичната „бомба“, застрашаваща района.

Военните поделения са закрити през 2000 година, а от 2012 г. са оставени без охрана. Сградите в имота са разграбени, а близо 10 години цялата територия е превърната в сметище за строителни и битови отпадъци.

Величка Пенчева, която живее в блок край сметището, заяви: „Няколко пъти г-н Жабов, кмет на общината, отпусна машини, събраха боклуците, поне да не са до блока, защото това нещо през сезоните мирише, няма да ви разказвам какъв кошмар е“.

От Военна полиция са се самосезирали след репортажите, излъчени по „Хоризонт“, и по случая е започнало разследване.

Направени са оглед и заснемане на терена. Междувременно разговорите между община Средец и Министерството на отбраната са подновени, но без резултат, заяви главният еколог на Средец Бисер Петков:

„Имахме среща с представители на Военна полиция, които дойдоха, коментирахме случая…Явно се задвижиха нещата след репортажите, появи се интерес от страна на МО и неговите структури…Към момента няма обаче нещо конструктивно в диалога с МО“.

С решение на МС от 5-и ноември т.г. 40 дка от военния имот са прехвърлени на държавен поземлен фонд към областната дирекция „Земеделие“ в Бургас. Сега от МС подготвят прехвърлянето и на останалата част от терена също на държавен поземлен фонд.

 Снимка: Даниела Костадинова

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |