В Израел е създадена система за грижа за дърветата

Свързани новини

16.11.2021 10:43 0 | Прочетена (408)

Битката за климата започва от грижата за всяко дърво. Битката за климата започва от грижата за всяко дърво. В Израел е създадена интересна система за грижа за дърветата, предаде БНР.

„Нарича се “система за управление на урбанистични гори“. Това е компютърна програма, която съдържа нещо като „медицински картон“ за всяко дърво , което расте на дадена територия. Описани са не само тези по улиците и парковете, но и в междублоковите пространства, а и някои от частните домове. Инженери по озеленяването са прегледали картона на всяко дърво, в който има и негова сателитна снимка, така че да бъде изследвано от всякъде. Специалистът назначава режим на грижи. В момента, в който тази препоръка се регистрира в компютъра, става задължителна. И за да няма фрази от типа „не разбрах“ или „забравих“, програмата „напомня“ кога трябва даденото дърво да бъде полято, подкастрено, лекувано, до се сипят торове за подхранване и др. Ако само с един ден се забавят предписаните грижи, страницата от системата „напомня за себе си“, святка или бучи както докоснат автомобил с програма за защита.

"Много от кметствата в Израел се заинтересуваха от нашата програма. Тя им позволява не само да имат карта на дърветата, но и да знаят какво е истинското състояние на всяко от тях. Идеята дойде след един много нашумял нещастен случай. Дърво падна и уби минаваща под него жена. Вярно е, че инцидентът стана по време на буря, но определено е можел да бъде предотвратен, ако се е знаело какво е състоянието на дървото. Решихме, че всяко дърво трябва да бъде снимано и описано. Така се родиха компютърните им „медицински картони“. Интересуваме се от възрастта, видими проблеми от миналото, местоположението му- дали е на шумна и замърсена улица или е в парк, например. Имаше дървета, които преценихме като опасни. При това не само заради повредена коренова система или увреждане на стеблото или клоните, а защото са на неподходящо място. Дърво с отровни плодове растеше в двора на детска градина. Препоръката бе внимателно да се изкорени и пренесе на там, където децата няма да могат да го приближат, а на мястото му да се засади безопасно плодно дръвче. По нашата схема бяха пренесени и вековните дървета от вело-алеята в средата на основния булевард на Яфо-ждерод Йерушалайм. На нейно място ще минава трамвая, но дървета бяха пренесени в крайморския парк, който до скоро беше голо, затревено място. Сега под сянката на бившите дървата от булеварда се събират като на пикник големи семейства", каза за БНР Таня Каплан.

Тя заяви,  че при проучването на дървета се интересува дали ниско над върховете им или в корените им минават електрически жици, а също тръби или други съоръжения, с които могат да си пречат.

"Има случаи, когато кметства решават да спестят и да не прилагат нашата програма, която изисква засилване на екипите на озеленителите. След нещастния случай със загиналата жена, общините, които уж икономисваха и не влизаха в системата ни, ни потърсиха, защото е по-евтино да се поддържат дърветата, отколкото да се плащат обезщетения".

Според Таня Каплан създаването на електронна картотека на дърветата става световна тенденция.

"Но това не е достатъчно. На базата на нашите наблюдения и на от много показатели в дадения район, можем да препоръчаме най-подходящия вид. Критериите са да са полезни за хората, да са устойчиви на болести, да не цапат около себе си, да се вписват в местния ладшафт. Най-често срещани дървета в Израел са фикусите и палмите. Според нас палмите са подходящи само за пътни артерии. Иначе не дават достатъчно сянка и трудно се поддържа хигиена под тях. За предпочитане са паркове - градски природни резервати. Те са доказано важни за запазване на местната еко система и най-вече за различни ендемични растения и животни, които живеят под тях или птици на тях. Най-известния такъв парк е Кармел, над Хайфа. Такъв парк не е нeoбходимо много да се полива често, защото местата флора е устойчива на засуха, а и кореновата система е дълбока и ги прави издържливи и на наводненията. Все пак имаме датчици, които сигнализират, ако дървото критично се обезводнява и ако го нападнат паразити или плесени. Тогава системата също сигнализира и изисква да му са притекат на помощ".



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |