ВиК Холдингът, който разполага с 1 млрд.лв., обяви, че скъпият ток "ще го удави"

Свързани новини

15.10.2021 11:00 0 | Прочетена (171)

"Български ВиК Холдинг", който разполага с 1 милиард лева, има нов управител - Кънчо Кънчев, който беше шеф на кабинета на земеделския министър Димитър Греков по времето на правителството на БСП и ДПС. Това показа проверка на Mediapool в Търговския регистър.

Ден след встъпването му в длъжност холдингът разпространи съобщение озаглавено:"Жегата с цената на тока напът да удави ВиК сектора".

От него става ясно, че има риск от фалит на 22-те водни държавни дружества, които са под шапката на холдинга, заради поскъпването на тока. Настоява се за помощ от държавата и намиране на работещо решение на проблема.

"Управителите на 22-те дъщерни дружества в "Български ВиК холдинг“ са поставени в ситуация  да не могат да плащат двойните и тройни фактури за електроенергия, които получават през последните месеци", се казва в съобщението.

Посочено е още, че ВиК операторите не правят изключение от бизнеса в страната, който се задъхва от галопиращите цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

Дадени са примери за нарастването на сметките за последните три години на водните дружества и е обяснено, че те ползват много електроенергия.

"ВиК секторът се нуждае от навременни и адекватни мерки от страна на държавата, за да продължи да осигурява непрекъснато и качествено водоподаване към населението", завършва прессъобщението.

В него нищо не се споменава за назначаването на нов управител на дружеството.

Кънчо Кънчев е вписан за изпълнителен директор на "Български ВиК Холдинг" на 13 октомври. Той никога не е работил във водния сектор. Няма и такова образование.

Той беше началник на кабинета на назначения от квотата на ДПС в кабинета на Пламен Орешарски земеделски министър Димитър Греков и по тази причина минава за близък до партията на Ахмед Доган.

Името на Кънчев беше забъркано в конфликт на интереси по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., след като фирма на майка му Крайна Кирилова беше натоварена да направи оценка как се усвояват европейските средства. Това обстоятелство не беше декларирано от Кънчев и в последствие от ЕК настояваха за връщане на средства.

Кънчев заема мястото на водния специалист Илиян Илиев; Той беше назначен на поста от ГЕРБ при учредяването на холдинга и успя да го опази от инхаус поръчките, с които беше белязан третият мандат на ГЕРБ.

Още в началото на управлението си  - през юли, регионалният министър арх. Виолета Комитова подмени ръководството на холдинга, без да съобщи публично. Така начело на Надзорния съвет застана бившият военен министър от правителството на НДСВ и ДПС Николай Цонев.

В управителния съвет пък влезе Ася Стоянова, която беше директор на дирекция "Обществени поръчки" в Министерството на земеделието по времето на тройната коалиция, когато министър на ведомството бе Нихат Кабил от ДПС.

В знак на протест от ръководството си тръгнаха двама професори от Университета по архитектура, строителство и геодезия - проф. Румен Арсов и проф. Николай Лисев, които са колеги на арх. Комитова.

На практика с днешна дата в ръководството на холдига остана един единствен началник, който има нещо общо с ВиК сектора – бившият шеф на "Кюстендилска вода" Георги Георгиев.

Къде е милиардът?

"Български ВиК Холдинг" беше създаден с капитал от 1 милиард лева с идеята да подпомага водните оператори в изпълнението на проектите с европейско финансиране, както и за реализацията на големи водни проекти, които са на територията на няколко области с цел да се намалят загубите на вода и да се реши проблема с безводието, от което страдат редица населени места.

През изтичащият планов период 2014 – 2020 г. бенефициенти по оперативна програма "Околна среда“ (ОПОС) са ВиК операторите. Те обаче трябва да осигурят 15% от съфинансирането на проектите, което е непосилна задача за голяма част от тях.

Към момента изпълнението на проектите в сектор "Води" по ОПОС е пълно фиаско, като няма нито един завършен, а усвоените средства са около 45% от бюджета, показва справка в ИСУН 2020.

По времето на ГЕРБ от отпуснатия 1 милиард лева бяха похарчени около 100 млн. лева, като по-голямата част отидоха за отпускането на заеми на закъсали ВиК дружества.

Към момента в касата на ВиК холдинг налични са около 900 млн. лв., казаха от пресцентъра на държавното дружество за Mediapool.

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |