Държавата плаща по 380 лв. на час на Ахмед Доган

Свързани новини

31.08.2021 10:33 0 | Прочетена (508)

Автор: Капитал


    През последните месеци ТЕЦ "Варна" работи активно като резервна мощност за производство на ток.
    Електроенергийният системен оператор плаща за това почти двойно по-скъпо от борсовите цени.
    За август сумата може да достигне 30 млн. лв., с които в крайна сметка ще бъде натоварен бизнесът.

Една от най-добре пазените тайни в държавната енергетика - колко точно пари се дават на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна", бе разбулена през последните дни. В писмен отговор на парламентарен въпрос служебният министър на енергетиката Андрей Живков даде подробна справка за платените от Електроенергийния системен оператор суми към централата за предоставяне на студен резерв, балансираща енергия и разполагаема мощност.

Накратко - през 2020 г. са платени общо 20.8 млн. лв., а от началото на 2021 до края на юли сумата е 12.4 милиона. На пръв поглед това може и да не изглежда много, но ако се погледне какво стои зад тези суми, ситуацията се променя.
Реклама

Така например през изминалите 7 месеца за всеки произведен мегаватчас електроенергия от ТЕЦ "Варна" държавната ЕСО, която все още се управлява от ГЕРБ, е плащала между 245 лв. и 381 лв. Това е средно над два пъти повече от борсовите цени на тока за този период.

Данните за август все още не са обобщени, но е сигурно, че ТЕЦ "Варна" е работила в пъти повече от предните месеци и при още по-висока цена - вероятно надхвърляща 400 лв./мВтч. Така само за този месец приходите на централата на Доган може да надхвърлят 30 млн. лева. Което няма как да не се отрази на сметките за ток на бизнеса.

Какво показват данните

ТЕЦ "Варна" получава плащания по две линии. Едната е за предоставянето на резервни мощности, които реално не работят, а стоят в готовност. Нещо, което много прилича на студения резерв, но се нарича по друг начин - резерв за регулирана на честотата и обемните мощности.

Втората е за активна електрическа енергия - тогава, когато централата действително произвежда ток.

Любопитна подробност е, че приходи през април няма, като едно от обясненията за това е притеснението на ГЕРБ от обвинение, че прави услуги на ДПС преди изборите на 4 април, тъй като процедурата за сключването на такива договори между ЕСО и централите трябваше да се проведе около 20 март.

За стоене в резерв ТЕЦ-ът на Доган е получил почти 2.9 млн. лв. от началото на годината. А за производство на ток - 9.5 милиона.

Именно плащанията за активна електрическа енергия са ключовите в този случай. На практика се оказва, че ТЕЦ "Варна" е била активирана от ЕСО в определени моменти, за да запълни недостиг на ток в системата. Това е т.нар. услуга по балансиране нагоре, която се активира "за компенсиране на разликата между регистрираните договорени и фактически реализираните графици за доставка, както и колебанията на товарите с недоговорен график на доставка".

Или казано по друг начин - когато потреблението на електроенергия рязко и непланирано надвиши предлагането, ЕСО пуска допълнителни мощности, за да запази баланса на електроенергийната система. Кои точно централи да се активират обаче решава именно диспечерско звено на ЕСО.
От справката на министър Живков се вижда, че срещу тези 9.5 млн. лв. стои изключително малко количество произведена електроенергия - 31 423 мВтч. За сравнение - толкова произвежда АЕЦ "Козлодуй" само за 15 часа.

Средната цена на тока, който ЕСО купува от ТЕЦ-а на Доган е 302 лв./мВтч, като в различните месеци варира - от 245 лв./мВтч през февруари и 381 лв./мВтч през юли. В същото време на Българската независима енергийна борса сделките са се

сключвали на нива 91 лв. до 185 лв./мВтч през първите 7 месеца на 2021 г. Което означава, че Доган е получавал с между 88% и 167% повече от пазарните нива.
Как се формира цената

По принцип осигуряването на балансираща енергия е най-скъпата услуга на електроенергийния пазар и затова е нормално цените да са високи. Според правилата на КЕВР цената от началото на 2021 г. се определя, като се вземе съответната почасова стойност от енергийната борса и се прибавят 100 лв. за всеки мегаватчас.

Точно тук е тънкият момент - гледа се почасовата цена. А в определени моменти през юли тя достигна 300 лв./мВтч. Обяснението за изключително високите стойности, платени за енергията на ТЕЦ "Варна", е че ЕСО е активирал централата имено в най-скъпите часове от денонощието.

Тук възникват няколко въпроса. На първо място защо не е била натоварвана допълнително и без това закъсалата финансово държавна централа "Марица-изток 2"? Второ - защо е възникнала толкова голяма необходимост от балансираща енергия и значи ли това, че графиците не са били добре направени? И накрая, дори по-конспиративният - умишлено ли е създаден недостиг на електроенергия, за да има основание да се активира ТЕЦ "Варна"?

На всички тези въпроси ЕСО отново отказа да отговори въпреки запитвания от "Капитал".

Още по-скъпо

С абсолютна сигурност може да се каже, че през август ТЕЦ "Варна" ще получи от ЕСО повече пари, отколкото са платени общо за първите 7 месеца на годината.


 От една страна, цените на борсовия ток стигнаха исторически най-високите си нива и при прилагането на формулата на КЕВР вероятно ще се окаже, че ЕСО ще плаща по над 400 лв./мВтч. А от друга - самата ТЕЦ "Варна" работи много повече. От ЕСО не предоставиха информация на "Капитал" за дейността на централата, но по данни от платформата за прозрачност на европейските електропреносни оператори ENTSO-E, в която членува ЕСО, се вижда, че само за периода от 18 до 27 август (ЕСО започна да подава данни за ТЕЦ "Варна", след като на 16 август "Капитал" изпрати въпроси в тази връзка) са произведени 25 989 мВтч.

Само за тези 10 дни платената сума ще достигне 10 млн. лв., дори ако средната цена на тока е колкото за юли - 380 лв./мВтч. Ако пък централата е работила с такова натоварване през целия август, то заработената от Доган сума ще надхвърли 30 млн. лв. Пари, които в крайна сметка ще бъдат платени от бизнеса заради високата цена на електроенергията.
Почетна привилегия

ТЕЦ "Варна" е галеното дете на енергетиката, откакто почетният председател на ДПС купи варненския ТЕЦ през 2018 г. Централата получава милиони на година от Електроенергийния системен оператор за т.нар. студен резерв (мощности, които не работят, а стоят в готовност да бъдат активирани при нужда). Първият ѝ договор бе за 27.4 млн. лв., а вторият - през 2019 г., за 26.5 млн. лв.

През 2020 г. нови не бяха сключени заради започналите антиправителствени протести срещу управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Тогава дори бе решено студен резерв вече да няма, а с извънредна заповед на енергийния министър Теменужка Петкова трябваше при нужда да се активира само държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

Въпреки това от предоставената сега справка от служебния енергиен министър Андрей Живков се вижда, че ТЕЦ "Варна" е продължила да получава суми от ЕСО и след премахването на студения резерв през миналото лято. Става дума за общо 2.7 млн. лв. за месеците октомври, ноември и декември. Тези пари са платени за произведена от ТЕЦ-а балансираща енергия и предоставени услуги по регулиране.
Ново начало

В началото на февруари ЕСО, в чието управление има и фамилна връзка с ТЕЦ-а на Доган, започна отново официално да плаща на различни централи за осигуряването на резервни мощности. Сред получателите на пари освен ТЕЦ "Варна" са още държавните ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, както и свързаните с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел" и няколко топлофикации.

Кой колко точно получава обаче е тайна, тъй като срещу договорите не стояха имената на централите, а кодове. "Капитал" на няколко пъти изиска тази информация от ЕСО, но получи мълчалив отказ.

При встъпването на служебното правителство в длъжност данните за изплатените суми за допълнителни услуги от ЕСО бяха изискани и по Закона за достъп до обществената информация от Министерството на енергетиката, но конкретни данни пак не бяха предоставени. Едва сега от отговора на министър Живков на парламентарно питане стават ясни подробности, но само за ТЕЦ "Варна".
Съмнителната сделка
В края на миналата година Чешката върховна прокуратура започна разследване на продажбата на ТЕЦ "Варна" от страна на CEZ. "Започнато е наказателно производство, по което не коментираме предварително. В ход е стандартно разследване", е потвърдил пред чешката медия seznamzpravy.cz Борис Хавел от чешката върховна прокуратура. Случаят е поет от криминалистите от Национален център срещу организираната престъпност (NCOZ).

Докато CEZ притежаваше ТЕЦ "Варна", държавата отказваше да ѝ плаща каквито и да е услуги за резервни мощности и балансиране, както прави сега с Доган. Дори имаше отказ да се осигури природен газ, ако чехите инвестират в нови газови мощности. Обратно - при Доган "Булгартрансгаз" бързо изгради нов газопровод, а "Булгаргаз" осигури атрактивен договор за доставка на газ.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |