Отходните води на Синеморец се изливат в морето от незаконен колектор

Свързани новини

09.08.2021 10:27 0 | Прочетена (129)

Отходните води на Синеморец се изливат в морето от незаконен канализационен колектор. Това е установила проверка на Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Бургас.

13 години след констатацията на строителния контрол е извършена втора проверка и тя установява същото. Незаконният колектор продължава да работи, а отходните води продължават да се изливат в морето край Синеморец.
Образувано е административно наказателно производство срещу възложителя на строежа на колектора – кметът на община Царево Георги Лапчев.

„Глобяват община Царево, аз просто я представлявам. Този колектор не е правилно да излива води в морето, но да каже че това е 40-годишната канализация на село Синеморец. Единственият правилен път, по който може да бъде отстранен този проблем, е не с глоби и санкции, защото общината няма полезен ход – тя е притисната. Това, което ще се случва, е да я наказват за нещо, което не е в нейните възможности, тъй като държавата е тази, която трябва да подсигури средства“, обясни Георги Лапчев.

„Следим чистотата на водата по плажовете, там няма и нотка за това, че има проблем. Тази тръба е на съвсем друго място и това не е плаж“, посочи кметът на Царево.

Според него проблемът ще се реши, когато бъде изградено пречиствателно съоръжение. Общината е направила проект, тя е изготвила всичко, но площадката, на която трябва да бъде изградено е в природен парк „Странджа“ и тя трябва да бъде изключена от него, обясни Георги Лапчев. 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |