Най-дългият мост за дивата природа може да се извие над Мисисипи

Свързани новини

09.07.2021 13:36 0 | Прочетена (496)

Едно предложение за преобразяване на моста, свързващ Айова и Илинойс през река Мисисипи, и превръщането му в мост за дивата природа, придобива все по-голяма популярност. Ако това се случи, съоръжението би било най-големият мост за диви животни, правен досега. Идеята е на фондация Bison Bridge. Предложението има за цел да превърне градския мост в пътека за пресичане за дивата природа, което да позволява на животните да се разхождат свободно между Айова и Илинойс, предаде greentech.bg.

Предложението, което беше официално представено на обществеността на 18 март 2021 г., вече привлече над 27 000 подписа подкрепа. Поддръжниците се надяват и местните жители да подкрепят проекта в опит да спрат разрушаването на моста и да го превърнат в най-дългия мост за дивата природа, създаван някога от човека.

Мемориалният мост Фред Швенгел вече над 55 години обслужва жителите на градовете от двете страни на реката. В момента той обслужва хиляди превозни средства всеки ден, свързвайки пет града, съседни на реката. Групата градове се обитава от 380 000 души.

Преобразяването на моста може да има множество ползи, настояват поддръжниците на идеята. Освен, че може да облагодетелства дивите животни, той може да се превърне и в привлекателно място за туристи в региона.

Предложението е наречено „Бизоновият мост“ и то беше лансирано за първи път от местен природозащитник на име Преграке. Преграке е тачен заради усилията си за опазване на река Мисисипи. Той прекарва доста месеци всяка година, живеейки на шлепове, за да почиства реката. Преграке за първи път предложи идеята преди четири години и тя веднага беше харесана от местните жители. Сега се разглежда от правителството на Илинойс.

„Това е фантастична идея“, казва Кевин Марчек, който е работил повече от 39 години в транспортния департамент на Илинойс. „Просто трябва да продължим да настояваме за това, докато не се осъществи.“

Според предложението, мостът ще бъде превърнат в многофункционален път за преминаване, обслужващ пешеходци, велосипедисти и шофьори, като в същото време ще осигури безопасна пътека за дивата природа. Най-интересна ще е функцията му за преход на бизони: мостът ще позволи на стада от големите диви животни да се разхождат из парка между Айова и Илинойс.

Джейсън Балдес, член на Източното племе Шошън, казва, че проектът ще помогне и за възстановяване на забравената американска история. „Бизонът беше известен като ключово за живота на хората същество, тачено от нашите баби и дядовци“, каза Балдес. „Това беше храна, облекло, подслон и също беше от основно значение за нашите културни и духовни религиозни системи… Това е важно не само за индианските племена, но е важно за американския народ – поне да има възможност да научи повече за тази история“.

Изображения: фондация Bison Bridge

 

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |