Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени: Екоактивисти

Свързани новини

08.07.2021 11:14 0 | Прочетена (471)

В доклад на природозащитници от „Грийнпийс“ и нидерландски учени се предупреждава, че водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени заради огромните количества вода, използвани за охлаждане в енергетиката. Другата причина е в  задълбочаващите се климатичните промени. Според доклада, националната енергийна политика е натиск върху водните ресурси в района. Изследването ще бъде представено, предаде БНР.

В източната част на Маришкия басейн е съсредоточено 90 на сто от електропроизводството от въглища в България.

В същото време обаче еколозите предупреждават, че според очакванията то ще бъде сред най-силно засегнатите от климатичните промени в Европа.

Тенденцията би застрашила сигурността на електроенергийното производство и би увеличила конкуренцията за вода между местните потребители, селското стопанство и останалата част от промишлеността в региона.

Според еколозите от „Грийнпийс“ енергийната политика на България е без ясни срокове и перспективи за преустановяване използването на въглищата и преминаването към възобновяеми източници на енергия.

Проучването е проведено от интердисциплинарен изследователски институт, Института по екологични науки на факултета по природни науки в Университета „Лайден“ в Нидерландия.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |