Ревизоро позволил застрояване на Веселие и Смокиня

22.06.2021 16:40 0 | Прочетена (122)

Дни след парламентарните избори на 4 април, бившият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро е издал заповед, с която е отпаднала изричната забрана за строежи в 11 защитени територии, 8 от които са край морето и има пясъчни дюни, заяви пред журналисти наследникът му на поста Асен Личев на пресконференция.  Ексминистърът прокара промяна, разрешаваща навлизането и паркирането там на превозни средства, каравани, разпъване на палатки и други дейности.
Личев вече е отменил тази заповед и е върнал защитата на териториите, сред които са Каваците, Алепу със строящия се там хотел подпорна стена, Перла, Златна рибка, Градина, ММЦ Приморско, Бабата край Слънчев бряг. Уволнена е и директорът  на регионалната екоинспекция в Бургас Детелина Иванова заради нейни заповеди относно тези защитени територии. Според Личев няма щети от тези действия на предшественика му и Иванова, но те са отваряли врата за узаконяване на нередовни строежи в тези зони, както и за нови проекти.
По думите му връщането на старата защита специално в територия Каваците, където попадат къмпингите Смокиня и Веселие, превръща в незаконно изливането на т.нар. бетонни пети, което концесионерът на плажа Смокиня (ВИС) предприе за изграждане на "преместваем обект" дискотека Бедрум 2. Според екоминистъра на ход сега по този конкретен случай е ДНСК, тъй като вече и те не са разрешени.
Заместничката му Емилия Тончева обясни, че сега ведомството готви нова процедура за опазването на тази защитена територия.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |