Спасиха три мечета в Родопите

Свързани новини

16.06.2021 09:56 0 | Прочетена (74)

"В рамките на десет дни от 4 юни екипи на РИОСВ-Смолян спасиха в Родопите и транспортираха до ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в Белица три малки мечета, едно женско и  две мъжки.

В петък около Чепеларе е получен сигнал за второ самотно мече, което е заловено без упойка от експерти на МОСВ и изпратено в ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в Белица. Непосредствено след този случай, вчера, рано сутринта на място, близо до същата локация, е намерено трето, силно стресирано и уплашено мече. Сега и то вече е настанено на сигурно място в убежището, където за трите мечета се полагат максимално добри грижи. Те се хранят основно с адаптирано мляко и внимателно се захранват с плодове и яйца.  

МОСВ и Четири лапи си сътрудничат мечетата отново да получат шанс за живот сред дивата природа. С общи действия и ресурси се работи в най-кратък срок мечетата да се преместят в центъра за рехабилитация на кафява мечка ARCTUROS в Гърция. Там те ще преминат през период на рехабилитация, през който да се възстановят и да станат физически силни – готови за естествената им среда.

Експертите са категорични, че ако мечките бъдат успешно възстановени, с минимум човешки контакт, те имат добри шансове да оцелеят сами в дивата природа след завръщането си в България.

Екипът на  ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в Белица и ЧЕТИРИ ЛАПИ заедно с МОСВ търсят най-доброто решение, помагат на мечетата да оцелеят и планират следващите стъпки по рехабилитацията им.

Напомняме, че мечките са защитен вид в България, отстрелът им е забранен, случаите на бракониерство на мечки подлежат на сериозни наказания!  

Стискайте палци, а ние – ще ви държим информирани!", съобщават от Четири лапи.

FOUR PAWS | Hristo Vladev

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |