3 от 10-те „довършени” язовира не действат

Свързани новини

15.06.2021 10:53 0 | Прочетена (73)

Още два язовира, този път в Сливенско, са били ремонтирани и платени, но реално е работят, съобщи служебният икономически министър Кирил Петков на пресконференция в понеделник, след като в петък направи проверка на водоем край Ловеч и констатира същия резултат. По повод контрата на предшественика си Лъчезар Борисов, че нарочно го е изпразнил за снимки, действащият министър коментира, че вероятно и тревата е засадил на мястото на водата и я е накарал ускорено да израсте за 2 дни.
Това са първите 3 от общо 10 язовира, които бяха отчетени като приключени от дъщерното дружество на Държавната консолидационна компания (ДКК) – Монтажи, което преотдаде изпълнението на частни компании. Десетте водоема са всичко направено за 3 години с 631 млн. финансиране от джоба на данъкоплатците.

 

От общо 414 язовира за оправяне в цяла България.
Всичките 3 язовира са били превъзложени на една и съща фирма подизпълнител, без да има законово основание за това. Името на фирмата засега не се съобщава, но е ясно, че тя е получила 4.8 млн. лв., като цените на услугите й са значително над пазарните.
Само 6 месеца след като са платени, съоръженията все още на са предадени на създаденото специално за целта Държавно предприятие Управление и стопанисване на язовири (ДПУСЯ) и съответно не могат да бъдат използвани.
И трите случая ще бъдат предадени на прокуратурата.
Двата нови проверени язовира са "Злати войвода 3" и "Злати войвода 4" в района на Сливен, които са ремонтирани съответно за 1.913 млн. лв. и 547 хил. лв. Така заедно с водоема Пазар дере край Ловеч общата сума надвишава 4.8 млн. лв. Ремонтите бяха възложени от ДКК на Монтажи чрез инхаус поръчка (без търг), но на практика са били изпълнени от друга фирма чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки. "Над 82% от всички договори за 631 млн.лв. са концентрирани в между 6 и 8 компании", уточни Петков.
Точно на 31 декември 2020 г. (б.р. почивен ден) трите язовира са предадени от Монтажи към ДКК и всичко по тях е платено, но 6 месеца по-късно те не са прехвърлени към ДПУСЯ и не са влезли в експлоатация.
"По закон те в момента не могат да бъдат завирявани, в тях не може да има вода и не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели", уточни той.
Ден по-рано предшественикът на Петков - Лъчезар Борисов (ГЕРБ), каза, че язовирът "Пазар дере" е бил източен умишлено преди инспекцията. "Това, ако не беше трагично, че може да се казва, щеше да е смешно", коментира министър Петков и уточни, че шлюзовете са непрекъснато отворени, защото завиряването на язовирите не е позволено, тъй като се водят в ремонт. Това се вижда и от факта, че освен празни те са и затревени.
Лъчезар Борисов опита да опровергае и пъти по-високите от пазарните цени, на които е извършен ремонтът на Пазар дере. Много близки са и цените, които въпросната неназована фирма е поискала и получила за трите язовира - съответно 219 лв. за куб.м бетон в Ловеч и 214 лв. в Сливен, като това не включва превоза на бетона, кофража и арматурата, които са платени допълнително. Така кубикът излиза точно двойно на нормалната цена. За сравнение, в София бетонът струва 126 лв. Транспортни разходи за превозване на скална и земна маса на трите обекта пък по договор са 1.16 лв./тонкилометър, което е пет пъти над пазарните цени.

Пламен Валентинов

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |