Много искам да съборя строежа на Алепу, но нямам правомощия: Служебният екоминистър

04.06.2021 10:02 0 | Прочетена (598)

Много искам да съборя строежа на Алепу, но нямам правомощия, каза пред БНТ служебният екоминистър Асен Личев. Той уточни, че за него там не се изгражда подпорна стена.

"Това, което мога да направя, е само да издам заповед за защитена местност Алепу, което би могло да спомогне да се вземе решение събарянето да се случи", каза Личев в отговор на въпрос, предада Дневник. Министърът уточни, че сега всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол. За първи път строежа на т.нар. Шофьорски плаж в непосредствена близост до комплекса "Свети Тома", който е построен на едноименния нос, влезе в новините в началото на м.г. Първите проверки там започнаха с появата на строителна техника, а според отразеното в протоколите след приключването им дружеството "Главболгарстрой" само укрепвало свлачище. Впоследствие прокуратурата откри различни нарушения около строежа, а разрешението на "Алепу вилидж", както е предишното наименование на комплекса, бе обявено за нищожно от Административния съд в Бургас. Очаква се произнасянето на Върховния административен съд. Наскоро проектът беше купен от нов инвеститор.

МОСВ няма пари да реализира политиките си

Асен Личев коментира, че е заварил един бюджет на министерството, който не му позволява да финансира основните дейности на ведомството - опазване на чистота на въздуха, водата и управление на отпадъците. Той уточни, че МОСВ има заварени плащания за над 11 млн. лв.

Личев се оплака също, че правителството не е приело новият национален план за управление на отпадъците 2021 - 2027 година, което не му дава възможност да спре вноса на боклук за изгаряне. Той не скри, че е против горенето на отпадъци.

По повод замърсяването на въздуха, екоминистърът обясни, че санкцията от 2010 г. е за системно превишаване на стойностите на фини прахови частици.

В момента България трябва да подготви позиция до съда с възможно най-добра защита, за да се опитаме или да снемем санкцията, или да я минимизираме. 13 общини вече са покрили критериите за незамърсяване на територията си с фини прахови частици.

До 8 юли трябва да изпратим нашата позиция до съда на Европейския съвет, каза министърът.

В края на разговора той успокои всички българи, които ползват вода от национално значими язовири, че те са пълни и до края на годината ограничения няма да се наложат.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |