Кланът Ковачки взе имение до Кан, не го декларира, иска 4-рно за парно в Перник: къде са НАП, КПКОНПИ, КЕВР

Свързани новини

28.04.2021 10:59 0 | Прочетена (129)

Божидар Живков и съпругата му Василка са собственици на френската фирма V Property, която през 2013 г. купува луксозна вила в Мандльо Ла Напул с общ плаж с Кан, а което е по-важното – непосредствено до частното летище на фестивалния град, толкова обичано от бг олигарсите. Живкови са тъстове на бизнесмена Христо Ковачки – родители на съпругата му и бивша фолкпевицата от Ара Деси, чийто единствен хит е дует с Тони Стораро. Поради това в елита имението е наричано от всички „къщата на Ковачки на Ривиерата”. Покупката е станала със заем от 6, 5 милиона лева, предоставен от българската фирма Аура Стар 2005. Фирмата дори не е регистрирана по ЗДДС, което значи, че оборотът й е по-малко от 50 000 лв. и е собственост на шефка от пернишката Топлофикация. Същата, която тези дни зарадва бедните граждани с искане за 60% скок на цената на парното и топлата вода при 16,7% ръст на котировките на газа. 

 ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!

Как някой няма 50 000 лв. оборот, а дава 6, 5 млн. лв. заем – защо ли НАП не проверява?
От 2019 г. Божидар Живков е общински съветник в Перник от партията на Ковачки БДЦ и е длъжен по закон да декларира имота и заема пред КПКОНПИ, но не го е направил. Интересно е защо Комисията пасува по този казус, който представлява нарушение в особено големи размери. „В разговор с наш репортер той отрече да притежава такъв имот”, съобщава bird.bg - сайтът, който прави цялото разследване.
Документите от френския търговски регистър обаче са категорични. Божидар Живков и Василка Живкови създават V Property именно с цел да бъде закупен този имот и това е описано най-подробно в устава на фирмата, който е нотариално заверен. Описана е и самата вила, която се намира на 555 bd Jean Saint Martin в Mandelieu-La-Napoule, състои се от приземен етаж с хол, камина, кабинет, оборудвана кухня (дори е посочена марката на съдомиялнята LG), стая с баня и тоалетна. На етажа има три стаи, солариум, тераса, две бани и тоалетни. Освен това в имота има басейн с отделна постройка към него и гараж. Всичко това е разположено на три кадастрални парцела – 109, 110 и 114 с обща площ 3800 кв.м.
В отделен документ за ипотека е описан заем от 6,5 милиона лева, даден от фирмата Аура Стар 2005 г. на Живкови в лично качество. Заемът е отпуснат на същата дата, на която е придобита вилата – 2 септември 2013 г. Той е за срок от 10 години с 5,5 % лихва. Като гаранция за заема са вписани дяловете на Живкови във фирмата V Property и по този начин собствеността върху имота.
В момента на отпускането на заема Миглена Петришки се явява член на борда на Топлофикация Перник.
В момента тя е представител на английската фирма Бингам Мениджмънт, която притежава 100% от капитала на Бови тур ЕООД, която пък притежава капитала на Топлофикация – Перник. За собственик на Бингам е обявен номинално кипърският гражданин  Стефанус Константину.
На практика всички свързани с Христо Ковачки топлофикации се водят на подставени лица, както вече сме писали. Самият той скромно твърди, че е само консултант на тези енергийни мощности. Както вече писа

БРРД, за действителен собственик на Брикел в българския Търговски регистър е обявен официално 82 - годишният британец Дейвид Фордъм. На същия адрес като Фордъм е и собственичката на Топлофикация Плевен Елизабет Клейр Улъм. Тя притежава фирмата Cataland Ltd., също с 1 лира капитал и 1 лира наличност по сметките. Скромната британска компания владее 100% от акциите на плевенската топлофикация. Собственикът на Топлофикация Бургас пък е 81 - годишният Стюърт Ралф Попълтън. Той притежава бургаската топлофикация чрез фирмата Bovard Ltd. Гражданинът на Белиз Ерлин Мей Родригес притежава ТЕЦ Бобов дол, а Ксения Тома от Кипър е собственик на ТЕЦ-Сливен.
“Сламените хора”, които прикриват действителните собственици са обявени с нотариално заверени декларации, които очевидно са документи с невярно съдържание, но прокуратурата не предприема нищо, за да издири действителните собственици и да накаже лицата, подали измамните документи в Търговския регистър. Примерът със собствениците на топлофикации, илюстрира и безсилието (или нежеланието) на държавата да осветли действителните собственици на офшорни фирми по Закона за мерките срещу изпиране на пари”, пише bir.bg.
В случая обаче имаме проследима собственост за милиони, необясними заеми от фирми-фантоми и най-вече, семейна следа към консултанта Ковачки.
Междувременно стана ясно, че Топлофикация – Перник ще иска повишаване на цената на парното с 60%. Защото луксозните вили на Лазурния бряг не гълтат милиони само при покупката, а трябва и да се поддържат в готовност за отдиха на щастливите собственици.
В списъка на bird.bg, който вади от френските регистри информация за имотите на известни българи, при предишни разследвания излязоха невероятна жилищна сграда в самия център на Париж – до парламента и срещу Тюйлери и Лувъра, на Васил Божков, имот на Ривиерата на боса на бТВ Красимир Гергов, прехвърлен на новия шеф на Нова телевизия при новите й собственици, но има и нови попадения. Сред тях е бившият енергиен министър Милко Ковачев – човекът, който по царско време възроди проекта за АЕЦ Белене, който се е обзавел с триетажен апартамент близо до друг френски курорт - Биариц. 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |