Пърсивиърънс е взел първа проба кислород от Марс

Свързани новини

23.04.2021 10:23 0 | Прочетена (590)

Марсохода „Пърсивиърънс“ с първа проба кислород от Червената планета. Тя е извлечена от атмосферата на Марс, която е съставена на 96% от въглероден диоксид. Пробата е преобразувана благодарение на един от многото специални инструменти, с които е снабден роботът, предаде бТВ.

Безпрецедентното извличане на кислород от разредения въздух на Марс с помощта на инструмента "Мокси" е постигнато на 20 април - на 60-ия ден от пребиваването на "Пърсивиърънс" на Червената планета и само ден, след като беше осъществен първият контролиран полет на "Инджинюъти".

"Пърсивиърънс" кацна на повърхността на Марс на 18 февруари след продължило седем месеца пътешествие от Земята. При първото си активиране инструментът с размерите на тостер, наречен "Мокси", е произвел приблизително 5 грама кислород - еквивалент на около 10 минути дишане за астронавт, отбелязват от НАСА.

Въпреки че първоначалният "добив" е скромен, постижението бележи първото експериментално извличане на природни ресурси от околната среда на друга планета за директно използване от хора.

"Мокси не е просто първият инструмент, произвел кислород на друга планета. Това е първата по рода си технология, чиято цел е помогне на участниците в бъдещи мисии да живеят на повърхността на друга планета", казва Труди Кортес от НАСА.

Кислородът е един от най-важните ресурси, от които астронавтите ще се нуждаят, за да изследват Марс. Този ценен газ е необходим за редица цели. Очевидно е, че първо и преди всичко човешкият екипаж ще се нуждае от кислород, за да диша. Ключовата съставка ще е необходима и за синтезирането на ракетното гориво, което да захранва ракети за обратен полет към Земята.

Марсианската атмосфера е твърде рядка в сравнение със земната и се състои от 95% въглероден диоксид. Останалите 5% се състоят предимно от молекулен азот и аргон. Кислородът съществува на Червената планета в незначителни остатъчни количества.

Инструментът "Мокси" е проектиран да изсмуква обилно количество въглероден диоксид от атмосферата с помощта на въздушна помпа и да разделя по електрохимичен път парниковия газ на съставните му части. Инструментът може да произвежда около 6 до 10 грама кислород на час - количество, достатъчно за да може малко куче да диша.

Очаква се научният екип на "Пърсивиърънс" да задейства "Мокси" поне още девет пъти в рамките на период от две години, за да провери доколко ефективно оборудването може да събира кислород от атмосферата през различни марсиански сезони.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |