Японската Nidec започва строежа на 2 завода за е-мотори и части в Сърбия

Свързани новини

12.04.2021 12:07 1 | Прочетена (748)

Японската Nidec Corporation откри новите си офиси в Нови Сад, Сърбия, и обяви проекта си за строеж на два завода в града. Това е част от стратегията на компанията, която трябва да я направи водещ световен производител на електромотори за автомобилната индустрия. Трябва да стане в следващите пет години, предаде Vesti.bg.

Целта на компанията е до 2025 г. да успее да доставя по 5 млн. електромотора на световната автомобилна промишленост, твърди Шигенобу Нагамори, изпълнителен директор на Nidec. Повече за този план ще се разбере до края на април, когато се приключи финансовата година в Япония. От ноември 2020 г. се знае, че около 1 млн. от този обем ще е предназначен за Европа, където компанията е в процес на изграждане на нови офиси и производствени мощности в Нови Сад, отдалечен на 90 км от столицата Белград.

В Сърбия ще се строи завод за електромотори за $1,9 млрд.

Nidec обяви, че строежът в Сърбия е плануван за септември 2021 г., като до средата на 2022 г. проектът трябва да бъде завършен. Основите вече бяха поставени през януари. Основният бизнес на Nidec Electric Motor Serbia ще е производството и продажбата на автомобилни е-мотори и свързани продукти.

Но това е само част от плана. Японците създават и второ дружество - Nidec Elesys Europe LLC. То ще е отговорно за производството и продажбата на автомобилни инвертори и електронни контролни блокове (ECUs), Заводът ще е на площ от 36 000 кв. м, а върху 60 000 кв. м ще е по-големият завод за е-мотори. В първия трябва да работят около 200 човека, а във втория – 1000. Всички ще са местни хора.

Фактът, че Сърбия не е член на ЕС е сред водещите за избора на страната от японците. Те изтъкват, че да си пръв на пазар, който тепърва ще се присъедини към ЕС, е голямо предимство.

Големите планове на Nidec са да завладее 25% от „пазара за е-мотори за автомобилната промишленост” до 2025 г. До края на 2030 г. целта е този процент да скочи до 40-45.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 Candice Chauvel
    20.01.2023 06:30

    To the econews.bg Admin, very same here: Link Text

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |