Щъркелът Толстой идва в село Ясна поляна от 13 години

Свързани новини

31.03.2021 10:59 0 | Прочетена (515)

22 семейства щъркели са избрали село Ясна поляна. Местните правят аналогия с някогашната толстоиска колония и ги чакат с нетъпление. Тази година обаче миграцията закъснява, предаде БНР.

Щъркелът Толстой е емблемата на село Ясна поляна. Кръстен е на известния  писател, с когото колонията толстоисти поддържа оживена кореспонденция. а по-късно селото приема и името на родното му място. По традиция той идва първи, но не и тази година, казва кметът Георги Георгиев:

"Повече от 13 години един и същи щъркел всяка година идва. Обикновено около 1 март. Първи пристига мъжкия щъркел, преработва гнездото. После пристига и женският щъркел, те държат едно и също гнездо- заедно са до живот. По-близко са до Африка, студено ли им е още, позакъсняват. Минават цели ята нагоре, нашият щъркел го няма. Чудят се хората в селото какво ли може да се е случило, дали нещо по пътя."

Друг от колонията щъркели вече се е появил. Това връща вярата на жителите на Ясна поляна, че и Толстой ще дойде. Ако реда в природата се запази, и човешкият свят ще се подреди, смятат местните:

"Знамение е за радост, щастие за селото. Предвестник са на хубавите неща!"

 В Ясна поляна живеят над 560 души. В селото има музей, една част от който е посветена на Лев Толстой и неговите последователи – толстоистите. Другата част е етнографско-историческа и представя  старите дървени рала, становете и огромни делви. На километър от селото, в сянката на вековните гори се намира аязмо с параклис „Св. св. Константин и Елена“. Твърди се, че водата на чешмичката до параклиса е лековита. Селото е известно и със симпозиума по скулптура и дърворезба.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |