77% от използваната вода в България е за охлаждане на ТЕЦ и АЕЦ: Грийнпийс

25.03.2021 10:09 0 | Прочетена (205)

Водата е един от най-важните изчерпаеми природни ресурси и рисковете от недостиг в България растат, алармира природозащитната организация "Грийнпийс". 77.5 на сто от общото количество вода, което е взето от водоизточниците и използвано в България през 2019 г., е било предназначено само за охлаждане в енергетиката, основно на ТЕЦ-ове и в ядрените блокове, сочат данни на Националния статистически институт, цитирани от организацията, предаде Медиапул.

"Грийнпийс" е пратила три въпроса за водата до шест политически партии, за които социологическите проучвания предвиждат участие в 45-то Народно събрание. Организацията настоява тези, които искат да управляват, да имат визия и план за използването на водните ресурси на България. "Очакваме от тях публично да заявят своята позиция и да се ангажират с опазването и съхранението на този (без)ценен ресурс. Ще отива ли водата за енергетика от миналия век или ще се използва за хората", питат от "Грийнпийс". Организацията е разочарована, че повечето партии нямат визия за запазване на природата и подобряването на качеството на живот на хората.

Освен че използват вода, изкопаемите горива я и замърсяват. Производството на енергия от въглищата, например, генерира големи количества отпадъци под формата на пепел, при чието съхранение редовно се изпуска нерегламентирано замърсяване в близките водни басейни. "Какво е мнението ви относно контрола върху замърсяването на водите от въглищни централи като ТЕЦ "Бобов дол" и какви политики планирате в посока подобряване на качеството на водите в близост до такива съоръжения", пита политиците природозащитната организация.

Според нея България има нужда от "лидери, които да не си затварят очите пред системните замърсители на околната среда".

В България в критично застрашени от безводие райони са съсредоточени 90% от капацитета на въглищните ТЕЦ. "Седем електроцентрали с общ капацитет около 4 GW, работещи на средно натоварване от около 42%, използват 30.4 милиона куб. метра вода на година. Това количество се равнява на основните нужди от вода на 832 хиляди души за една година, ако на човек се полагат по 100 л. на ден. При прогнози за все по-непредсказуеми промени в наличието на водните ресурси се създава опасност от несигурност за производство на енергия, което толкова силно зависи от големи количества вода", посочва "Грийнпийс".

По данни на организацията фотоволтаичните системи и енергията, генерирана от вятър, имат незначителен воден отпечатък. За производството на 1 МВч енергия от вятър са нужни около 0.001 кубични метра вода, а за същото количество енергия, произведено от слънцето, са нужни между 0.02 и 0.04 кубични метра.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |