Министър избяга от протест на пчеларите, които искат спиране на тровенето на цялата храна и природа

Свързани новини

22.02.2021 15:40 0 | Прочетена (603)

Пчелари от различни краища на страната се събраха на протест пред Земеделското министерство. Покрай поканата им за среща с министъра Деси Танева, отправена по-рано, тя предпочете да избяга и да не се срещне с представители на бранша. Той обединява 19 000 души, които се изхранват с вадене на мед.
В последната година положението с измирането на пчелите, а макар и малки по размер, те са грандиозен фактор - сред най-важните спойки на екосистемите, е катастрофално. Техните искания, за да се предотврати екологична катастрофа у нас са 10 и главните са свързани с реален адекватен контрол и изисквания към пръскането.
Най-богатите земеделци – зърнарите (една фамилия от тях спечели 300 млн.лв. само от субсидии, а отделно от реализираната продукция, за което ще пишем специално), използват отрови за по-високи добиви и убиват семействата – и пчелните, и човешките на най-бедните аграри. Освен това пръскат и денем, което е тотално беззаконие.
Това не просто води до над 40% смъртност на пчелите, лошо качество на меда, който покрай коронавируса консумираме все повече, но и трови всички други растения и животни наоколо – цялата ни природа и нас чрез храната, която ядем. Съвсем резонно е в този смисъл искането на пчеларите за нарушителите да се предвидят санкции по Наказателния кодекс.

Протестът показа и друго разделение, нарочно произведено от властта и конкретния министър. То е между пчеларите, които използват европейски субсидии и не защитават природата, и онези, които не си пълнят гушите с еврофондове.
Първите не признават огромната смъртност на пчелните семейства в момента по почина, огласен от министър Танева: „да не казваме, за да усвояваме повече средства”. Защото, ако се разбере истината, няма да могат да се вземат досегашните средства от ЕС. Получава се същият ефект като със стадата, които се „въртят” между няколко стопанства, получаващи субсидии за отглеждането на несъществуващи бройки, както и с въображаемите, но декларирани и „откривани” при контрола от земеделското ведомство насаждения – прочуха се тиквите и чушките, но във всички агробраншове е така.


 Снимка: Георги Димитров, Дарик

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |