Защо Мальовица е старият нов потенциален ски-хит

16.02.2021 11:25 0 | Прочетена (486)

Една прекрасна идея за тези от Вас, които искат да избягат от купищата народ в най-популярните ни зимни курорти е разходката до Мальовица. Защо това място се очертава като потенциален ски – хит вече през този, а все повече ще бъде в следващите сезони?
След години на забвение и забрава стана факт обновяването на туристическия комплекс, който не беше пипан от времената на соца: БТС изцяло подмени покривната конструкция и санира Централната планинска школа, а също покрива и интериорите на хотел Мальовица. Ски-базата също е реновирана.

Лифтовете са подменени, пистата е осветена,

така че може да се използва и за толкова харесваното през последните години от алпийците нощно спускане. Има нова и работеща ски-пътека с най-съвременна утъпкваща механизация.

 ВИЖ СНИМКИ ТУК!

Даже самият митрополит Антоний – дясната ръка на патриарх Неофит, освети нов параклис, посветен на главния светец на България и неин небесен покровител, носещият името на вълшебната планина Рила – Св. Иван Рилски.
Цялата тази прелест се намира само на 80-ина километра от София, недалеч от Самоков.
Дотук с лиричните отклонения. Ето и практичната информация за атракциите, подходящи за скиори, сноубордисти, алпинисти и редови туристи. Централната планинска школа - Мальовица е

едно от най-добрите места, за да се научите да карате ски в България  


Пистите не са така стръмни, а хората са далеч по-малко отколкото на намиращия се в съседство Боровец.
ЦПШ разполага с влек, който създава удобство на всички любители на зимните спортове. Според експертите именно тук е най-доброто място да се научиш да караш ски или сноуборд. На място има множество учебни центрове, които предлагат квалифицирани инструктори и необходимата зимна екипировка.
Тези от вас, които могат вече да карат пък ще останат приятно изненадани от добрата поддръжка на пистите и тяхната натовареност.
Както вече споменахме, тук идват значително по-малко хора отколкото на Боровец, Пампорово и Банско, което си е сериозен плюс.
Освен стария, има и няколко много приятни нови хотели, където може да отседнете с цялото семейство.
За тези, които не карат ски пък горещо препоръчваме едночасов преход до хижа Мальовица, от която се открива една от най-красивите гледки към най-високия връх в Северозападна Рила.
От него започва историята на български планински туризъм и алпинизъм. Разбира се, това не е упражнение за неекипирани или неуверени в силите си хора зимно време, защото пътят е само нагоре и защото има лавинна опасност. През Мальовица минава пътят за свещеното за бялото братство приказно място – Седемте рилски езера. Манастирът – част от Световното наследство на ЮНЕСКО пък, гледан от върха, ще ви се стори в краката. Повече по този въпрос – след малко...
Дори да не станете покорител на върха, прекрасно е да се разходите на свежия планински въздух до хижата, която се намира на само час пеш от ЦПШ. Можете да го направите и на ски, което е голяма мода в момента в алпийските държави – не се иска да бягате като норвежец, а просто да се наслаждавате бавно и полека на природата. В следващия брой ще разберете защо бавното ходене по снега сред дърветата се оказва невероятно лекарство, в това число и за повдигане на имунитета срещу коронавирус.
Самата хижа - от личен опит ви споделяме - е една от най-хубавите в цяла България. Освен вече споменатата гледка към върха, тя предлага разнообразно меню, а хижарите са изключително симпатични и гостоприемни, правейки престоя ви приятен.
От хижата до връх Мальовица са около 3 часа преход, което го прави силно предпочитан от туристите. Ако изберете да се качвате до върха, ви препоръчваме да си вземете снегоходки, с които ще ви бъде далеч по-лесно.
Местността е предпочитана и от любителите на екстремните усещания. Именно тук се събират множество любители на т.нар

фриирайд ски (каране извън писите), спускайки се от върха към хижата



Ние нямаме много такива трасета у нас. От връх Мальовица пък се открива една 360-градусова панорама, като в долината на юг може да видим сгушения в гората Рилски манастир, както споменахме.
След изкачване на върха, може да тръгнете именно към Светата Обител, макар че преходът дотам да е по-трудничък. Друга опция е да поемем по билото на планината, минавайки през местността Раздела и да слезем през Рилските езера. Подобен преход е значително по-дълъг, но определено си заслужава. Особено, ако след това слезете с лифта и с кола до Сапарева баня с нейната естествено бликаща 103-градусова лековита минерална вода.
Стигайки до Раздела пък може и да поемете към хижа Иван Вазов, която е една от най-високо разположените в България - намира се на 2300 метра надморска височина (по-високо отколкото първенецът на Витоша - Черни връх – 2290 м).
Трябва да отбележим, че които и от споменатите маршрути да изберете, е лесно да се ориентирате и през зимата, тъй като навсякъде има необходимата за зимата жалонна маркирова (наричана още стълбова маркировка).
Съветваме Ви да се движите именно покрай нея, защото районът е силно лавиноопасен.  За тези пък, които не желаят да правят чак толкова големи преходи, Ви предлагаме да се разходите до така наречените Първа или Втора тераса под върха, откъдето също може  да се полюбувате на прекрасни гледки.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |