300 млн. евро за енергийна ефективност

02.05.2012 13:31 0 | Прочетена (1427)

Фирмите, които искат да подобрят енергийната си ефективност, ще имат на разположение 300 млн. евро, обясни икономическият министър Делян Добрев. Половината от парите са безвъзмездна помощ от оперативната програма „Конкурентоспособност", а другите са заемни средства от Европейската банка за възстановяване и развитие. Проекти по схемата ще се приемат от 14 май, като максималното финансиране за едно предложение е 2 млн. лева.

Компаниите могат да получат между 30 и 50% субсидия, а останалите пари да вземат като кредити от: „Алианц-Банк България", „Банка ДСК", „МКБ Юнионбанк", „Прокредит Банк България", „Райфайзенбанк (България)" и „УниКредит Булбанк". По предварителни изчисления от новата схема могат да се възползват около 1000 фирми. Според министър Добрев през последните години е имало случаи на спечелени проекти, от които компаниите е трябвало да се откажат поради липса на съфинансиране.

Сега, със съчетаването на кредитната линия на ЕБВР със субсидията по оперативната програма, този проблем ще отпадне.

„Нека  бизнесът да дойде и да вземе безвъзмездно 600 млн. лв., с които да подобри енергийната ефективност на предприятията", призова от своя страна и премиерът Бойко Борисов. По думите му българската икономика е пет пъти по-енергоемка в сравнение със средното равнище в Европейския съюз и един реактор на АЕЦ „Козлодуй" работел само за да покрие загубите. „Ако спестим 1000 мегаватчаса електроенергия, това се равнява на 10-11 млрд. лв. според цената, която консултантът НSВС е дал за „Белене".

Следователно най-евтината енергия е спестената енергия", допълни той. Икономисаните средства щели да се инвестират в строеж на пречиствателни станции, жп линии и магистрали, а като се направи седми блок на АЕЦ „Козлодуй", ще изнасяме ток още 20 години.

За да успее пък програмата за санирането на жилищата, премиерът разчита на завистта на българина към съседа: „Колкото повече блокчета покажем, толкова по-голям ще е ефектът, и всеки съсед ще иска да си направи такъв блок." Идиличната картина бе завършена с 60% по-малки сметки за отопление и красиви и сигурни сгради.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |