В момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха: Фандъкова

Свързани новини

01.12.2020 10:53 0 | Прочетена (536)

„В момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха. Огромни пикове имаше преди 2-3 дни. Основен източник на замърсяването е горенето на твърдо гориво”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на "Здравей, България".

Тя подчерта, че 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. „Това е доста голям процент. Дори в централните части на града има хора, които се отопляват така”, посочи столичният кмет.

По думите й вече има над 2 500 домакинства, които искат да подменят печката си безплатно. „На 500 къщи сме поставили филтри на комините, които намаляват с над 80% излъчваните вредни емисии", отбеляза Фандъкова.

Тя коментира и кризата с коронавируса.

„Както всеки един човек, и аз имам близки и приятели, които вече са болни или са преболедували COVID-19. Това се случва навсякъде и е много е важно да спазваме мерките – маските и дистанцията са най-лесните, но и най-ефективните сред тях”, коментира още тя. 

„Много внимателно следим данните за заболеваемостта всеки ден. Мерките се предприемат на базата на тях. Трябва непрекъснато да правим баланс, така че да се вземат мерки, които ще доведат до намаляване на случаите”, каза Фандъкова.

Тя подчерта, че сега "не е време за политически битки на тази тема, а за обединение, за ангажимент и внимание към експертното мнение”.

Фандъкова бе категорична, че в София през лятото е направено всичко възможно, за да бъдат оборудвани болниците. „Четири общински болници имат открити COVID отделения. Поисках от директорите да пуснат в отпуски лекарите, така че да си починат през лятото и да са готови за есента”, каза още кметът. И допълни: „Разбира се, недостигът на медици не е проблем от вчера, а от години. Едва ли сега е моментът, в който той може да бъде решен. Трябва да направим всичко възможно, за да подкрепим всички лекари”.

По думите й над 80% от софиянците приемат и спазват мерките за носенето на маски. „Това показа направено от нас проучване. Седем екипа на Центъра за градска мобилност и „Общинска полиция” правят непрекъснати проверки”, обясни столичният кмет.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |