Нова сеизмична активност, открита под Белгия и Северна Европа

Свързани новини

12.11.2020 11:49 0 | Прочетена (218)

Изследователи от НАСА, Кралската холандска академия на науките и Бюрото за мини в Невада са открили сеизмична активност в регион от Северна Европа, по-мощена, отколкото учените досега са смятали, съобщава brusselstimes.com.

Въпросният район обхваща началото на планинския масив Айфел в Германия и части от Белгия, Холандия, Франция и Люксембург.

„Нашите открития показват, че този регион е активна вулканична система и много по-сеизмично активна от много от разломите в Европа между вулканичния регион Айфел и Алпите“, казва Пол Дейвис, професор по геофизика в UCLA и старши автор на изследването .

Изследването регистрира фини движения в земната кора, които са неочаквани, и предполагат, че регионът все още е вулканично активен. Учените знаят, че в еоните е имало вулканична активност, но се е смятало, че тя дълго е била в латентно състояние, като последното изригване е станало преди около 11 000 години.

Но екипът установи, че регионът се издига и разширява - дейност, която е необичайна в Северна Европа. Движенията са само от порядъка на милиметри годишно, но това е значително в геоложки план, каза проф. Дейвис.

След това използвали GPS данни за картографиране на цяла Западна Европа и установили как земята се движи вертикално и хоризонтално. Като цяло движението придобива куполообразна форма, което предполага, че горещата разтопена скала под повърхността на Земята се издига нагоре към повърхността, причинявайки изкривяването.

„Изглежда ясно, че под сърцето на северозападна Европа се заражда нещо,“ каза Корне Кремер от университета в Невада.

Изследователите планират да продължат да наблюдават района, за да разберат по-добре всички потенциални рискове.

Резултатите са публикувани в последното издание на Geophysical Journal International.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |