Замъкът, отхапал незаконно от Витоша, е на Домусчиев: БанкерЪ

Свързани новини

19.10.2020 11:30 0 | Прочетена (669)

ЧЕРНИ ОБЛАЦИ ОТКЪМ БОЯНА НАД КИРОВО ГНЕЗДО

Черни облаци са надвиснали над творческите проекти на Кирил Домусчиев. Както винаги, бурите над София идват откъм планината Витоша. В неговия случай, ако се вярва на запознати с най-актуалните движения по върховете, но на държавата, зараждането на тайфуна било откъм истинския Триъгълник на властта – не оня, на който хората протестират повече от 100 вечери. А той е в квартала на богатите Бояна. Информация за размишление.

 
Месеци наред пред обществото се разиграва спектакъл  -  законен ли е или не строежът в полите на Витоша, за  който информираха граждани и медии?
 Тези дни стана ясно, че на площ от 43 декара в подножието на планината ще се "роди“  жилищна сграда с два басейна, с паркинг и трафопост.
Информацията дойде от публикация във фейсбук  на  Люблена Папазова, която показа и снимки от строителната площадка:
„Блок на Витоша, в природния парк, на метри от любимата на туристите пътека Инж. Иванов в района на село Бистрица, местността Манастира, която вече стана известна… Направен е път, дърветата се секат непрекъснато, колите на работниците се качват все по-нагоре. .Според информационната табела става дума за жилищна сграда с паркинг и трафопост, подпорна стена не се споменава. Моля споделяйте, защото скоро дори на Черни връх ще вдигнат една кооперация”.
Общинският съветник от Демократична България  Тома Белев от Асоциацията на парковете пък обяви, че е нарушено правилото в закона за 500 м буфер от резервата и имотът е точно в тази зона, като е внесъл искане до министъра на околната среда за проверка и издаване на принудителна административна мярка за спиране на строежа за нарушаване на условията по екологичната оценка.
„Създалото се напрежение  провокира  интерес към регистъра на Направление Архитектура и градоустройство, от който стана ясно,  че разрешението за строеж е  издадено от главния архитект на Столичната община Здравко Здравков на 24 февруари тази година и е влязло в сила на 11 март.  Документът ясно формулира  какво точно ще се гради :  жилищна сграда, закрит и

открит басейн, обслужваща сграда с гаражи, подземен поливен резервоар, резервоар за противопожарни нужди, изгребна яма и вграден трафопост. Разбра се също , че разгънатата  застроена площ на обекта със сутерена е 6655 кв. метра. „Бенефициентът“ му е Николай Динков Найденов, на когото през юни 2016 г. Столичният общински съвет е разрешил да обедини множество закупени по-малки парцели и да бъде изработен подробен устройствен план на новия урегулиран поземлен имот.
Съгласно проекта за общ устройствен план на София имотът попада в Жилищна зона с малко етажно застрояване в природна среда. Това пък съобщи Тома Белев. Според него “съгласно Приложение 1 на становището по екологична оценка на плана е записана мярка „Предвиденото разширение на устройствената зона в северната част на Бистрица да се ограничи, като  отстои най-малко на 500 метра от границите на Защитена зона Витоша за все още незастроените територии. Съгласно това и поради факта, че целият имот, който се застроява, попада в границите на полосата от 500 метра на границата на парка, считам, че той не подлежи на застрояване”, категоричен е екоекспертът Белев.
Независимо, че на информационната табела като възлoжитeл на обекта е записано името на  физичecкoто лицe - Никoлaй Нaйдeнoв, като cтрoитeлeн нaдзoр – фирма Aвaнгaрд Мeниджмънт и като cтрoитeл (изпълнитeл) – ШEКИ 83 EOOД cъc ceдaлищe и aдрec нa упрaвлeниe в  гр. Рaкoвcки, тези дни зад това поредно начинание за бетониране в полите на Витоша изплува името на приближения до властта бизнесмен  Кирил Домусчиев.
Това пък разкри в свой пост във фейсбук  вдовицата на големия  актьор от близкото минало Коста Цонев  - Ели Цонева, която е брокер на имоти (б.р. от 20 г. тя е номер 1 експерт за терени и строежи в полите на Витоша, където и сама живее – в Бистрица) и е добре запозната с този пазар и с  големите играчи в него.
 „Имотът е на Кирил Домусчиев, сградата, която ще се строи, е със стъпка от 2324 кв. м. Ще е висока седем метра с минимално  озеленена площ от 60%-70% от терена. Статутът на земята е ЖМ1”, написа Цонева под публикация за строежа.  Часове по-късно обаче -  може би посъветвана от доброжелатели,  Цонева изтри поста си.


Но както всички добре знаем, често на книга имената на собствениците са едни, а  реалните чорбаджии на подобни градежи – съвсем други...”, пише уважаваният в.БанкерЪ.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |