Коя е Столицата на виното и как 70-годишно се пази избата в Асеновград

18.09.2020 12:15 1 | Прочетена (318)

Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера.

Всички гледаме ледените хора по Богоявление от Калофер, но рядко се питаме как се сгряват след това мъжете, които ги играят. Ами с виното на Западна Тракия, където една от избите носи точно такова название – Загрей до село Поповица по пътя за Първомай и прочута с нещо уникално – бял Мавруд. Според местните хора и гръцката митология обаче това е името на син на Зевс и Персефона, изяден от титаните. Лозарският регион с 21 изби е рекордьор по този показател сред останалите ни райони. Една от тях носи името Румелия, както турците са наричали тази част от българските земи, и се намира в Панагюрище – прекрасен за посещение град на няма и час от София, където вече сме ви водили с нашите пътеписи.
Старата столица на винарството в региона обаче безспорно е Асеновград. Тамошният винзавод е легендарен не по-малко от Асеновата крепост, дала името на града. Негов много по-популярен символ е българският сорт Мавруд. Рекорд е пазената в избата реколта от 1949 г. Въпреки че вече е на 70, това вино е запазило своите качества, кълнат се сомелиерите.
Новото голямо име в района е на село Брестовица, обявило се и регистрирано за Столица на виното в България, на 15 км от Пловдив, което си струва да се посети заради трите прочути винарни там. Едната е Бендида. Тя има и своя енотека в Пловдив, ако искате дегустация във винобара, който е и магазин. Пак в Брестовица е първата бутикова изба в България, носеща името на създателя си Тодоров. Тя е построена още през 1945 г., но се развива като дестинация за винен туризъм от 2001 г. Шатото се вижда отдалеч със своите декоративни кули, една от които е и часовниковата в двора. Още на старта си тя печели медали от Винали в Париж, но има злато и от брюкселското световно изложение. В нея ще опитате интересни сортове като Червен мискет или грузинския Ркацители, Алиготе и, разбира се, Мавруд. Избата организира всяка година конкурс за художници на името на лимитираната си серия Галерия. Хотелската „винена резиденция” също е артистично направена и дизайнерска. Третата винарна в Брестовица носи името на селото и работи над 110 години. Прави 4 млн. л вино годишно. Има специална зала за дегустации. Ако питате нас и заради сезона, опитайте младия Памид – българското Божоле, и признато за най-доброто в класа си у нас.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 Cornelius
    18.09.2020 23:00

    Thank you, I have just been searching for information approximately this subject for a long time and yours is the greatest I have found out soo far. But, what concerning the bottom line? Are yyou certain in regards to the supply? will writing service uk https://researchpaperorder.com

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |