Пчеларите не могат да защитят правата си при измиране на пчели

Свързани новини

10.06.2020 11:13 0 | Прочетена (1228)

Пчелари от област Добрич се събират, за да обсъдят проблемите в сектора. От години те сигнализират за неспазване на Наредба 13 от страна на земеделските производители, която регламентира времето и видовете препарати за пръскане на посевите.

Пчеларите се притесняват, че целият бранш в Добруджа може да изчезне заради ежегодното отравяне на пчелите и липсата на адекватна държавна политика в сектора.

Поставени сме в безизходица, пчелите са натровени, няма продукция, медът се продава на безценица – обобщи пред "Хоризонт" картината Ясен Янев, председател на Сдружението на българските свободни пчелари.

„Това е вследствие на пръскането със забранени химични препарати, които се внасят нелегално в България и това го зная много добре в Министерството на земеделието.“

Ситуацията спрямо предишни години се повтаря, но този път положението става по-лошо, защото екокатастрофата не се изразява само в умирането на пчели, каза Ясен Янев в предаването "Преди всички".

Пчеларите трябва да заплатят от джоба си лабораторни анализи за натровените кошери, за да подадат жалба в „Растителна защита“ и БАБХ. От тези институции отправят към земеделските стопани указания да установят откъде идва натравянето и „почти винаги, 99,99% няма никой виновен“, обясни Янев.

"Мирисът, който се усеща, пълзящите пчели по земята – това е очевадното. И накрая, когато дадете от джоба си 500 лева да дойдат да ви кажат – пчелите са ви натровени от химични препарати, които са забранени за използване от години и се внасят нелегално в България, /…/ се стига до ситуация, в която вие не можете да си защитите правата“, коментира Ясен Янев.

Като изход от ситуацията той вижда създаването на Пчеларски борд, каквито бордове има в държавите от Европейския съюз. „Пчеларският борд ще определя къде да се секат гори, къде няма да се секат гори. Това е земеделска политика. 26 държави в ЕС имат пчеларски бордове.“

Липсва контрол върху изсичането на горите и опазването на екосистемата в страната, посочи Янев. "Не е нужно да си зооинженер, да отидеш на пчелина си и да чуеш как се секат безразборно горски масиви, което пряко влияе върху климата."

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |