Въздухът в Китай е по-мръсен, отколкото през 2019 г.

Свързани новини

19.05.2020 10:33 1 | Прочетена (1333)

Нивото на концентрация на веществата, замърсяващи въздуха в Китай, през последните 30 дни надвиши миналогодишните показатели, сочат данни от доклад, публикуван в сайта на Центъра за изследвания в областта на енергетиката и чистия въздух (CREA).

Става дума за азотен диоксид, серен диоксид, озон и частиците PM2.5. Подчертава се, че нивото на озон се доближава до рекордните показатели през 2018 г. Изследването се базира на данни, получени от 1 500 станции за мониторинг на качеството на въздуха, предаде БГНЕС.

Нивото на замърсяване намаля рязко по време на националната карантина през февруари, като достигна най-ниското си ниво в началото на март, а сега надхвърли равнището от периода преди кризата, твърдят авторите на доклада.

Посочва се, че промяната се дължи най-вероятно на промишленото замърсяване, тъй като най-силно е замърсен въздухът в големите градове Пекин и Шанхай. Увеличило се е замърсяването на въздуха и в райони, в които се горят въглища.

Повторното замърсяване на въздуха свидетелства за необходимостта от приемане на зелената икономика и чистата енергия като приоритетни области във възстановяването на страната след кризата от коронавирус. Цялото внимание е насочено към Китай, която е първата голяма икономика, възстановяваща дейността си след карантината.

Предишните периоди на възстановяване на китайската икономика – след глобалната криза през 2008 г. и епидемията SARS през 2003 г., бяха свързани с рязко увеличаване на замърсяването на въздуха с въглероден диоксид. Налице са ранни признаци, че сегашното възстановяване на Китай след кризата с COVID-19 ще доведе до загуба на постигнатото до момента по отношение качеството на въздуха, се казва в доклада.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 FjQqWaSag
    12.10.2023 15:49

    Data were analysed in Winascd G can you take viagra after drinking alcohol This limit has been overcome with its combination with a potent P gp inhibitor such as silymarin from Silybum marianum 44

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |