МОСВ вдигна забраната за горене на боклук в ТЕЦ Бобов дол

Свързани новини

26.03.2020 16:13 0 | Прочетена (504)

ТЕЦ – Бобов дол отново гори отпадъци. Принудителната мярка, наложена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров преди около два месеца, е отпаднала. Това потвърди пред „Камертон“ изпълнителният директор на дружеството Емил Христов. Той обясни, че ТЕЦ „Бобов дол“ е получил разрешение от МОСВ да използва отпадъци в производствената си дейност, след като е изпълнил изискването за надграждане на системата за мониторинг на една от сероотчистките. Припомняме, става въпрос за условие 2.1 в комплексното разрешително, издадено на електроцентралата от ИАОС. Условието бе изпълнено от дружеството частично, заради което имаше временна забрана за изгаряне на отпадъци (считано от 21 октомври 2019г.), наложена след проверка на РИОСВ – Перник. Впоследствие обаче бе установено, че забраната не се спазва от дружеството, което стана причина за налагането и на принудителната мярка от страна на МОСВ.

Налагането на мярката бе съпътствана с редица показни акции на институциите, включително на главния прокурор Иван Гешев. Преди малко повече от месец той беше в Бобов дол и пред местната власт и граждани заяви своята съпричастност към протеста им за чист въздух. Гешев обяви и какви нарушения са установени от прокуратурата:  "Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук, смесен с въглища. Другото открито нарушение е изтекло разрешителното за горене на отпадъци и на каквото и да е освен на въглища. Освен това, в площадка, в съседство с централата, нерегламентирано се складира боклук за изгаряне, който най-вероятно не отговаря на показателите за т.нар. RDF".

Досъдебното производство, заради което изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов е с мярка „парична гаранция“, продължава, така както продължава и горенето на отпадъци в електроцентралата. Те ще се доставят от столичен завод по договора на ТЕЦ „Бобов дол“ със Софийска община. Договорът, който е с продължителност 3 години, предвижда изгаряне на 70 хил. тона RDF годишно.

Междувременно стана ясно, че ТЕЦ „Бобов дол“ има намерение да монтира в Дупница и Големо село електронни информационни табла, които ежедневно ще показват данните от мониторинговата система, монтирана на двете пречиствателни съоръжения на ценралата. Системата следи замърсяването по показатели прах, серни, азотни и въглеродни оксиди и други, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. До кмета Методи Чимев е изпратено писмо, с което се иска разрешение за монтиране на таблата и становището на градоначалника е положително, става ясно от прессъобщението.

Кметът на Големо село Васил Васев е получил същото писмо от ТЕЦ „Бобов дол“. Пред „Камертон“ той каза, е съгласен да бъдат монтирани информационните табла. Васев обаче е категоричен, че както той, така и жителите на Големо село остават против горенето на отпадъци. На този етап заради извънредното положение в страната организирането на протестни действия няма как да бъдат обмисляни. Другата седмица предстои Васил Васев да се срещне с кмета на Бобов дол Елза Величкова. Двамата ще искат повече подробности за информационните табла. По думите на Васев важно е да се уточни дали мониторите ще бъдат свързани с МОСВ, за да може и министерството да получава информация в реално време, или тази информация ще остане вътрешна, само за жителите на общината.


„Много отдавна исках това да се случи, затова съм съгласен да бъдат монтирани таблата и е важно какви стойности ще отчитат те. Но дали това, което показват ще бъде реално? Кметът Чимев е съгласен те да се монтират, но го попитайте дали е съгласен с горенето на боклуци. Искаме да разбрем дали ТЕЦ-а наистина има  правното основание да гори софийски боклук. Оставам на мението, че това не бива да се случва“, коментира Васил Васев.


Припомняме, екологични организации и граждани водят дело срещу разрешителното за изгаряне на отпадъци, издадено от ИАОС на ТЕЦ „Бобов дол“. Към делото се присъедини и Община Бобов дол. Жалба бе изпратена и до Европейската комисия.  

 

 

Източник: http://kamerton.news

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |