София е бг дестинация на годината, ето кои са най-добрите хотели у нас

24.01.2020 12:10 0 | Прочетена (506)

Българските туристически награди определиха най-добрите хотели на годината в страната. Организатор на събитието е единственото професионално издание в бранша – списание Гранд хотели, на база гласуването на експерти от България, САЩ, Швейцария. Сред крайбрежните победител е РИУ Палас – първия хотел само за възрастни у нас, който спечели в подреждането на международното жури пред толкова популярния бутиков Вила Чинка и превръщащия в туристическо едно досега девствено за бранша място - хотел Тюленово. Най-добрият градски е реновираният София хотел Балкан, който се наложи пред чисто новия ДАС Марина в Бургас и Дъ Стей в Пловдив – още един от най-амбициозните проекти в бранша през последната година. В категорията Зелен/Медикал хотел Стримон Гардън се наложи заради факта, че петзвездният комплекс превръща град като Кюстендил в курорт, пред реновирания след 35 години служба Интерхотел Сандански и новия 103 градуса в Сапарева баня. За първи път у нас се награждава Концептуален хотел, като отличието отива при Севтополис в Павел баня, където всичко е подчинено на стила на Долината на тракийските царе.


Хотелиер на годината е Елза Радкова – изпълнителен директор на Дюни, която успя да задържи най-високото ниво на ол-инклузив в България, въпреки тазгодишните удари на международната конюктура с фалита на Томас Кук. Туристическа агенция на годината е Елит Травел Интернешънъл.


В специалната категория за българска дестинация на годината наградата получи София, която отбелязва ръст от 141% на нощувките и 132% на реалните туристи в категоризираните места за настаняване през последното десетилетие на устойчив ръст, изпреварващ значително положителният резултат на страната. На притока на туристи в столицата се дължи балансът в българския туризъм, който през 2019 г. отбеляза сериозни спадове на посещенията в традиционните морски и ски курорти.


Кметът на София Йорданка Фандъкова пое пред бизнеса ангажимента за развитие на конгресния туризъм в милионния град, в който само през 2020 г. предстои откриването на 5 гранд хотела с категории 4 и 5 звезди и с общо над 3000 легла. В рамките на дискусията, в която се включи и вицепремиерът по икономическата политика Марияна Николова, бяха поставени и актуалните проблеми на бранша, произтичащи от Наредба 18 на НАП. Тя нанася сериозен удар и по потребителите, и по хотелиерите и ресторантьорите и заплашва изключването на страната от световните резервационни системи. Въпреки потвърденото присъствие още на 19 декември 2019 г., Министерството на туризма не изпрати свой представител. Независимо от получената покана и първоначалното потвърждение, от Националната агенция по приходите също не изпратиха представители.


Напомняме, че идната седмица предстоят протести на хотелиерите и ресторантьорите във връзка със спорната Наредба. 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |