ВВС: Българските делфини умират заради незаконния риболов

Свързани новини

10.07.2019 10:07 0 | Прочетена (995)


    Обезглавено бебе делфин бе открито на български плаж неотдавна, което шокира почиващите и върна стара история в заглавията, съобщава ВВС. Малките делфини биват изхвърлени по плажове по черноморското крайбрежие всяко лято през последните няколко години - на някои липсва главата, на други - на опашката. Еколозите обвиняват незаконните бракониерски лодки, които се изпращат за улов на една от най-известните и ценни риби в Черно море - калканът.

Атанас Русев от неправителствената организация Спасете Корал Бийч заяви, че бебета делфини се хващат в риболовните мрежи, където се задушават и умират. По думите му туристи и доброволци съобщават за десетки мъртви делфини на "почти всеки един плаж" по бреговата линия на страната.

Ветеранът-еколог предупреди по БНР, че само малка част от жертвите се изхвърлят по плажовете, което предполага, че мащабът на бедствието може да бъде много по-голям. Но броят, който местните власти посочват е малко по-нисък - общо 12 до средата на юни тази година.

Представител на официалния Еко инспекторат в Бургас каза пред България Еър, че е много трудно да се установи причината за смъртта и дали е виновно човешко вмешателство, тъй като е "частично естествен процес".

Едно от обвиненията, отправени към властите, е, че не са се опитвали да съберат данни и да установят причините за смъртта. Многократните случаи на мъртви делфини и бездействието на властите предизвикаха гняв в хората, които реагираха в социалните медии в България.

Според Русев в Черно море са останали само няколко десетки хиляди делфина, а всяка година между три и пет хиляди умират.

Българското Министерство на околната среда и водите също съобщи, че е загрижено за оцеляването на вида. Всеки, който е признат за виновен в убийството или нараняването на делфините, е заплашен от големи глоби, както и до пет години затвор.

Министерството е създало спешни телефонни линии за всеки, който забележи мъртъв или ранен делфин. Българските и румънските еколози съставят база данни за смъртта на делфините в района през последните пет години и очакват тя да разкрие тревожна тенденция.
















Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |