Студенти от Газа проектираха соларен автомобил

07.09.2016 10:43 0 | Прочетена (571)

Ивицата Газа в Палестина често страда от недостиг на горива, което води до прекъсвания на електрозахранването и големи предизвикателства за транспортната система. Това мотивирало студентите по инженеринг Джамал Ал Микати и Халид Ал Бардавил в университета на Газа „Ал Азхар” да помислят как да поработят креативно за справяне с проблема. Тяхното предложение е кола, захранвана от слънчева енергия, съобщава Greentech.bg.


23-годишните студенти са проектирали своя прототип като проект за дипломирането си. “Решихме да зависим от една сила, която Бог ни е дал, която е възобновяема, алтернативна, чиста енергия”, казва Бардавил. “Затова решихме да направим соларно превозно средство”.

Създаването на соларно-захранвана кола в ивицата Газа е по-трудно, отколкото би било в други райони на света. От една страна студентите трябва да работят в условия на често липсващо електрозахранване. От друга страна DC моторите, необходими на момчетата, не са налични в Газа. Според Микати, никой не знае как да изгражда DC електродвигатели. Затова двамата студенти се приинудили да адаптират различен мотор за работа в своята кола.

Преподавателят от университета на Газа „Ал Азхар” Мазен Абу Амер се надява слънчевата кола да насърчи жителите на Газа да се оглеждат за начини как да използват слънчевата енергия. “С изграждането на това превозно средство, което искахме да представим прототип, както правят някои европейски университети,” обясни преподавателят. „Искахме да разпространим знанието, осведомеността и културата за използването на слънчевата енергия. Направихме този проект и това е първият, съвсем първият в Газа, изработен изцяло от A до Я автомобил на слънчева енергия”.

Според университета, с начинанието си студентите се надяват и да потърсят начин за преобразуване на електрическите автомобили така, че да могат да работят със слънчева енергия. Чрез автомобили, които се задвижват от алтернативно захранване, младежите се надяват да предложат алтарнатива на съгражданите си, страдащи от енергийната криза, пред която е изправена цялата общност.

Снима: Университета на Газа „Ал Азхар”
Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |