Турски и полски домати сеят зарази у нас

27.05.2016 10:25 0 | Прочетена (1061)

 Домати, внос от Полша, сеят зарази по хора и зеленчуци.В последно време през румънската граница редица тирове са внесели въпросните полски домати, които се пласират у нас, понеже няма как вече да се продават в Русия, която наложи ембарго на земеделските продукти от ЕС. В България направо си изхвърлят боклука – заразени с вируса Пипино, който заразява, както домати, така и хора, съобщава TrafficNews.bg.
Освен това  в кашоните, в които се търгуват болните домати,  се слагат и здравите български зеленчуци.
„Няма никакъв контрол на границата. Тук явно сме втора категория хора и ни предлагат боклуците на Европа.  Подадохме сигнал към БАБХ, които в момента проверяват 22 палета с въпросните домати на борсата в Първенец”, обясниха земеделци.  Килограм от болния домат влиза у нас едва за 30 евроцента, а пазарната цена търгва от 1,50 лева и надминава 2 лева, но пак е по-ниска от тази на качествентите продукти. Производители от цялата страна са застрашени да не отглеждат домати в следващите четири години. Причината е, че ако се намери огнище на Пипино вирус, то според  Европейските директиви на въпросното място е забранено отглеждането на домати в този период.
Същата е и ситуацията с турските домати, които пък разпространяват Клави вирус, който също не е по-безобиден от Пепиното.














Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |