Рентгенови снимки на картофен чипс подобрят вкуса му

18.02.2016 10:51 0 | Прочетена (927)

 Изследване, публикувано в Journal of Food Science, се фокусира върху промяната на структурата на картофените резенчета при пържене, съобщава Фокус. Проучването e проведено от Танджила Алам и Пауан Такхер от Илинойския университет в САЩ. Изследователите са нарязали картофи от сорта “Ръсет” на кръгчета с диаметър 45 милиметра и дебелина 1.65 милиметра, а след това са ги изпържили в соево олио при температура 190 градуса по Целзий за 20, 40, 60 или 80 секунди.


Eкипът е изследвал чипса с рентгенова компютърна томография, която генерира микро 3D изображения на картофените кръгчета, без да ги повреди. Идеята е била да се установи как пърженето влияе на порьозитета, усукването на връзките между порите и количеството попито олио.


При пържене храната се потапя в олио, чиято температура е значително по-висока от температурата на вряща вода, затова водата, съдържаща се в продуктите бързо се изпарява и се превръща в пара, създаваща налягане. Това влияе на порите на картофа и количеството олио, което попива.
Учените са открили, че колкото по-дълго се пържи чипса, толкова по-голям става размерът на порите, което води до поглъщане на повече олио. В публикацията се отбелязва, че през 2011 година учените са подложили на подобен тест пилешки хапки, като са оцветили олиото със сини багрила и са проследили с микроскоп разпространението на мазнината в порите на месото.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |