Български специалисти спасяват кафява мечка от плен в Украйна

05.03.2012 11:35 0 | Прочетена (1595)

Екип от български специалисти на международната организация за защита на животните „Четири лапи” спаси в понеделник в украинския град Луганск поредната кафява мечка, отглеждана при лоши условия. Изстрадалото животно беше успешно транспортирано до рехабилитационния център “Синевир”, разположен в Карпатите, в западната част на Украйна. Там мечокът Потап ще живее свободен и по-щастлив живот, в съответствие с най-добрите практики в областта на защитата на животните.

„Тригодишният Потап е бил купен от цирк, а последните две години е прекарал в мизерните условия на помещенията за отглеждане на кучета в един частен спортен клуб в Луганск,” разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки в Белица и ръководител на спасителната акция в Украйна. „Животното е водело жалко съществуване в тясна клетка от 8 кв. м. с бетонен под. Потап е бил системно недохранван, а на врата му има отворена рана, причинена от отесняла кожена каишка.”

На територията на спортния клуб живеят голям брой кучета, които са отглеждани и обучавани за лов. Потап е бил използван като тренировъчно пособие, чието предназначение е било да освободи кучетата от страха им от мечките в дивата природа. Мечокът беше конфискуван в хода на съвместна спасителна операция на екипа на „Четири лапи”, служители на рехабилитационния център “Синевир” и украинските власти. Ветеринарни лекари прегледаха Потап на място. Макар и много слаб, той беше в състояние да издържи 30-часовия преход с мобилна клиника до центъра за рехабилитация на кафяви мечки, разположен на около 1600 км. от Луганск.

Според неофициална информация в Украйна има над 40 кафяви мечки, които живеят затворени в мизерни условия на различни места.

“Повечето от тези животни прекарват живота си в малки клетки, намиращи се в близост до ресторанти, хотели, бензиностанции или барове” – заявява д-р Амир Кхалил, директор “Развитие на проекти” в „Четири лапи”. “С подкрепата на украинските власти ние ще продължим борбата срещу проявите на жестокост спрямо мечките.” На 3 февруари 2012 г. международната организация за защита на животните и украинският министър на екологията и природните ресурси Микола Злочевски подписаха споразумение за спасяването и поемането на грижите за кафявите мечки, отглеждани от частни лица.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище във Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, България, Южна Африка и САЩ. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки край гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, и с акциите за кастриране на бездомни животни. В началото на м. февруари „Четири лапи” подписа споразумение с правителството на Украйна за оказване на помощ при решаването на проблема с бездомните кучета и за изграждане и оборудване на рехабилитационен център за кафяви мечки. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |