"Шеврон" се отказа да добива шистов газ в Румъния

23.02.2015 17:09 0 | Прочетена (5482)

Американската петролна компания „Шеврон“ (Chevron) се отказа от проучванията за шистов газ в Румъния, съобщава АФП.
Официалното съобщение бе очаквано, тъй като резултатите от сондирането бяха предимно отрицателни, коментират румънските медии.

„Потвърждаваме намерението да се откажем от своите проекти за добив на шистов газ в Румъния през 2015 г.“ е съобщи за Медиафакс представител на енергийния гигант в Букурещ. Според него „решението е било взето след оценка на проектите в Румъния, които в момента не могат да се конкурират с другите от глобалното портфолио на кампанията“.

В края на януари „Шеврон“, която е втората по големина американска енергийна компания, обяви, че ще инвестира 35 млрд. долара в проектите си за петролни проучвания през 2015 г., което представлява спад с 13% в сравнение с 2014 г., както и че ще дава приоритет на проекти, предоставящи „най-печеливши възможности“.

В края на миналата година румънският министър-председател Виктор Понта призна, че проучванията за шистов газ, които извършва „Шеврон“, не дават резултат, въпреки значителните инвестиции. „Румъния губи много усилия да търси това, което в действителност не съществува. Изглежда у нас няма шистов газ“, отбеляза премиерът. Според него недостигащите обеми газ, Румъния ще купува от руската компания „Газпром“, отбелязва ТАСС.

След спирането на проектите в Полша, Украйна и Литва, Румъния бе последната европейска страна, където компанията продължаваше да развива дейност в тази област.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |