Нов строеж расте до плажа на Арапя, общински съветник е сред инвеститорите

Свързани новини

19.12.2013 14:35 1 | Прочетена (1151)

На метри от плажа на къмпинг "Арапя" край Царево расте нов строеж.

Сигналът за него бе получен през ноември на редакционната поща на "Дневник." Изпрати ни го наш читател, Албена Христова. От приложените към него снимки се виждаше, че изкопните и строително-монтажни работи са напреднали бързо. В същото време според Христова на обекта не е била поставена задължителната табела, съдържаща информация за това кой, какво и на какво основание строи на самия бряг в един от най-красивите заливи на Южното Черноморие.

Опитите на "Дневник" да получи достатъчно информация за проекта продължиха над месец.

Дългото забавяне на отговор от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) оставя впечатлението, че не всичко е наред със строежа. В същото време проверката до момента не показа закононарушения по процедурата. Единият от собствениците на фирмата, която развива проекта, обаче е в конфликт на интереси, защото е и общински съветник в Царево.

Безкрайната проверка на ДНСК

От ДНСК вече повече от месец твърдят, че се проверяват случая, но резултати все още няма.

"За откриване на строителната площадка строителят поставя на видно място информационна табела за строежа и при необходимост я актуализира", гласи чл. 12 от наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи. Освен това преди започване на строителни работи, възложителят или упълномощеното лице трябва да уведоми за откриването на строителната площадка съответното поделение на изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и на ДНСК, като изпраща копие от съдържанието на информационната табела, гласи  Наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи.

През ноември Албена Христова подава сигнал до ДНСК, че изискването не е спазено на новия строеж на Арапя. В писмен отговор от 4 декември кметът на община Царево Георги Лапчев й съобщава, че при извършена проверка на място, върху оградата на обекта е имало информационна табела.

Не е известно защо при това положение проверката на ДНСК, която трябва да притежава копие от табелата, продължава без резултат втори месец.

Върху частен имот, извън защитена зона

Паралелна проверка на "Дневник" показа, че въпросният строеж се извършва върху частен имот в местността Дядо Ильова Бахча (непосредствено до с.о. Арапя) в община Царево. До парцела от близо 8 хил. кв. метра се стига по черен път, който минава през иглолистна гора, а после се спуска почти до самия скалист бряг на морето. Справка в кадастралните карти на района сочи, че става дума за "незастроен имот за курортно-рекреационен обект".

Първото уведомяване, че има план за строителство върху въпросния терен е подадено в РИОСВ – Бургас, на 15 октомври, според информация на сайта на институцията. Инспекцията е приела представената документация за изграждане във въпросния поземлен имот на ваканционно-оздравителен комплекс с апартаменти, къщи за гости, бистро и лекарски кабинет. Възложител на обекта е "Куин пропъртис" ООД.

"Разглежданият план подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка, пише в становището на РДНСК – Бургас. Теренът, върху който и в момента се извършва строителството обаче не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитени територии и в защитена зона по смисъла на Закона за биологично разнообразие".

От уведомлението става ясно, че от "Куин пропъртис" до община Царево е подаден за одобряване подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на парцела. Информацията, предоставена по случая от кмета Георги Лапчев не уточнява на какъв етап е процедурата. Но съгласно текстовете на Закона за устройство на територията подробните устройствени планове като този, за който става дума в случая, се одобряват с решение на общинския съвет по доклад на кмета на общината в едномесечен срок след приемането им от експертен съвет. След това решението се изпраща в 7-дневен срок за обнародване в Държавен вестник. До този момент решение за този обект не е публикувано.

Независимо от това строежът на "Куин пропъртис" не само е започнал, но и напредва.

Ако общински съветник е и инвеститор...

Справка в Търговския регистър показва, че собственици в компанията инвеститор са Александър Тошев и общинският съветник от Царево Георги Атанасов. От сайта на общинския съвет в Царево става ясно, че той е член и на постоянната комисия "Устройство на територията, управление на собствеността и екология" в общинския съвет.

Този факт според природозащитници, които също са подали сигнали срещу започналото строителство на брега край Арапя, поставя Георги Атанасов в очевиден конфликт на интереси

На същото мнение са и юристи, от които "Дневник" поиска коментар по случая.

Според чл. 74 ал. 3 от правилника на общинския съвет на Царево общинският съветник не може да участва при вземане на решения, когато се отнасят за негови имуществени интереси или до интереси на съпруг и роднини. От друга страна, според следващия чл. 75 общинските съветници са длъжни да присъстват на заседанията на общинския съвет и на комисиите, в които са избрани и да участват в решаването на разглежданите въпроси. Законът за местното самоуправление и местната администрация указва в чл. 49, че комисиите в общините подпомагат общинския съвет при подготовка на решенията му и го контролират дали ги изпълнява.

Общинарят: Няма конфликт на интереси

Самият Атанасов заяви пред "Дневник", че фирмата му е получила всички необходими разрешителни преди да започне да строи в този имот и няма нищо незаконно свързано със строителството. Според него той категорично не е в конфликт на интереси заради това, че е общински съветник и в същото време развива собствен бизнес, който зависи от решение на същата община.

"Общинският съвет издава строителни разрешения на всички граждани, какъвто съм и аз самият, каза Атанасов. Всеки гражданин има право да развива някаква дейност, в това число и търговска фирма, като тази, която аз представлявам." Според него, със строителството на комплекса край Арапя се цели "раздвижване на местната икономика" и в това няма нищо незаконно.

Атанасов каза също, че фирмата му е получила всички необходими разрешителни за строеж преди около месец. Той обясни също, че не контролира лично работата и по тази причина не е знаел дали на обекта е поставена информационна табела или не. "Затова след като научих за сигнала до РДНСК попитах техническите изпълнители, които се намират всеки ден на строежа. Те заявиха, че табела има, но не е била поставена на видно място", обясни той.

Според източници на "Дневник", Атанасов се занимава от години с имотни сделки, като основните му клиенти са руски инвеститори. До момента дейността на дружеството му винаги е била в рамките на законоустановените правила.

Според информационната система ДАКСИ вторият съдружник в "Куин пропъртис" е Александър Тошев. Той управлява 35 сдружения и компании, едноличен собственик е в седем от тях и има различни дялови участия в още 17. Неговите интереси се простират в широк диапазон: от автотранспорт и извършване на годишни технически прегледи, през изграждане на спортно-технически съоръжения, сделки с недвижими имоти и разработка на компютърни игри до търговия с интелектуална собственост, импресарска, рекламна дейност и др.

Тошев има сериозни контакти и партньорства в медийния и рекламния бизнес. Притежава 50% от дяловия капитал в "Междинна станция ТВ", където е съдружник с телевизионните водещи, известни като Иван и Андрей. В няколко различни компании Тошев е съдружник и с телевизионния продуцент Нико Тупарев.

В Царево се говори, че именно Тупарев е разработил и привлякъл инвестиционни интереси към терените край Лозенец и Арапя. През 2012г. компанията "Флат партнерс", в която Тупарев е съдружник с Александър Тошев спечели търга за отдаване на концесия на плажа "Мечата дупка" в Царево. Тогава за сравнително малкия плаж от около 3 хил. кв. м се състезаваха три дружество - "Флат партнерс", "Бартек България" и "Пейком 11". Дружеството на Тупарев и Тошев обаче предложи най-високото концесионно възнаграждение от 9333 лв.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 Valencia Wine
    20.01.2023 04:04

    Dear econews.bg Webmaster, identical right here: Link Text

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |